У Народном позоришту у Нишу и Народном позоришту у Београду, обележен је 10. децембар Међународни дан људских права, пригодним обраћањем пред почетак представа.

У фоајеу Нишког народног позоришта, пред почетак једне од најгледанијих представа, мјузикла “Неки то воле вруће”, присутној публици су се обратили испред Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине РС, чланица Одбора Сандра Јоковић, испред Града Ниша, Душица Давидовић, заменица градоначелнице и Спасоје Ж. Миловановић, директор Народног позоришта Ниш.

Генерална скупштина УН прогласила је 10. децембар за Дан људских права 1950. године како би скренула пажњу на две године раније потписану Универзалну декларацију о људским правима.

“Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима” одређује први члан декларација.

Управо је уметност та која на најдиректнији и најотворенији начин промовише слободу, једнакост и равноправност, могло се чути, између осталог, у говорима и обраћањима, синоћ у нишком позоришту.

Подршку обележавању Међународног дана људских права у Народном позоришту у Нишу и Народном позоришту у Београду, дали су Влада Републике Србије, Министарство културе, Координационо тело за родну равноправност Владе РС и Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине.


Scroll