Дигитализацијом оперских аранжмана, аудио-визуелних снимака, музике и сценских елемената, опера ,,На уранку” биће одиграна у Народном позоришту у Нишу у среду, 7. јуна у 20 сати. Како су рекли из Позоришта дигитализацијом мањих опера желе да шире културно наслеђе и уметничка дела учине доступним публици.

Из Народног позоришта кажу да технолошки напредак има кључну улогу у обликовању искуства и приступу уметности, а опера, како су рекли, суочава се са изазовима, али и потребама савремене публике.

Традиционално гледајући, опера је сложена и грандиозна форма извођења која је често била представљана у оквирима елитизма. Међутим, развојем технологије и дигитализацијом, отвара се могућност да опера постане доступнија и привлачнија ширем кругу људи – рекли су из позоришта.

Опера На уракнку, пројекат је редитељке Јоване Солуновић Митровић и како је најављено, доприносиће очувању културног наслеђа мањих опера, као и промоцији и популаризацији овог жанра уметности.

Пројекат дигитализације малих оперских форми представља природан корак у еволуцији ове уметничке форме. Кроз процес дигитализације, оперски аранжмани могу бити трансформисани у звук који је близак савременој публици. На тај начин, опера се може приближити новим генерацијама – рекли су из Позоришта.

Опера је настала у копродукцији Факултета уметности у Нишу и Народног позоришта Ниш, а у сарадњи са Факултетом савремених уметности у Београду.

Извор: Јужне вести


Scroll