Данас је Свети Архангел Михаило, слава Народног позоришта Ниш.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, ове године обележена је само пресецањем колача у цркви.

 

Народно позориште Ниш у 2021.

 

Народно позориште Ниш је и у 2021. свој рад и функционисање  прилагођавало условима борбе против пандемије Ковида-19. Ипак, захваљујући ванредној посвећености ансамбла, доброј организацији и свесрдној подршци Града Ниша, као оснивача, и Министарства за културу и информисање, Народно позориште Ниш приводи  календарску 2021. са изведених 80 програма на матичној сцени: 8 премијера, 11 гостовања других позоришта на сцени Народног позоришта, одиграних 51 репризних представа и 10 осталих програма (4 академије, 2 вечери поезије, 2 промоције филмова, 2 концерта). Такође, организован је и реализован 2. Фестивал позоришта и драме Балканског културног простора „Театар на раскршћу“, на којем је учествовало 6 представа  у такмичарском програму, представа у част награђених  и 7 пратећих програма. Народно позориште Ниш је гостовало 20 пута у другим градовима у земљи и иностранству (Бугарска, Румунија, Северна Македонија) и учествовало на 5 фестивала и освојилo 7 награда.

Народно позориште Ниш је поклонило грађанима Ниша и својој публици извођење представе ,,Игре у песку”.

Заједно са позориштима из Литваније, Русије, Пољске, Португалије, Румуније, Северне Македоније, Бугарске, настављен је рад на конституисању театарске асоцијације “7+”.

19 чланова/чланица глумачког ансамбла Народног позоришта Ниш у 2021. било је ангажовано као гостујући глумац/глумица у раду на представама других позоришта, снимању филмова и ТВ серија. На челу Заједнице професионалних позоришта Србије као председник је и ове године био директор Народног позоришта Ниш.

Приближно 18.000 гледалаца је присуствовало представама и програмима нишког театра.

Немогућност континуираног сусрета са публиком услед пандемије, као и у 2020, Народно позориште Ниш је искористило за усаглашавање правних аката, припрему планова и програма, наставак дигитализације, уређивање сценског и канцеларијског простора, фундуса, замену кровног покривача и комплетно сређивање радионице. Током 2021. у потпуности је завршена уградња противпожарног система и дојаве пожара. Током 2021. интензивирале су се активности на довршавању пројектне документације за изградњу Мале сцене Народног позоришта Ниш и уградњу новог видео-надзора.

Овоме треба придодати ванредну подршку и више него успешно остварене сарадње са свим установама културе, основним и средњим школама и јавним установама града Ниша, позориштима Србије, те амбасадама Румуније, Бугарске, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Јапана, Мађарске, Канаде, Португалије, Литваније, Летоније, Турске, Русије, Француске и Америке.

Одлив радника у 2021. години по различитим основима су 2 радника. Захваљујући подршци Града Ниша и Министарства културе и информисања Народно позориште Ниш је у 2021. примило у стални радни однос 6 радника.

Посебну захвалност за подршку рада Народног позоришта Ниш током пандемије Народно позориште Ниш упућује Влади Републике Србије, Кризном штабу, Граду Нишу, Институту за јавно здравље, Дому здравља Ниш и Клиничком центру Ниш, који су на сваку молбу позоришта за организованим ванредним тестирањем и приоритетним вакцинисањем ансамбла излазили у сусрет.


Scroll