Народно позориште у Нишу је учествовало у формирању нове интернационалне позоришне асоцијације.
У Плевену, у Бугарској основана је међународна позоришна асоцијација “7 плус”., коју чине позоришта из Пољске, Русије, Литваније, Естоније, Македоније, Бугарске и Србије. Иницијатор и домаћин форума био је драмско-луткарско позориште “Иван Радоев”.

Седам позоришта из седам земаља део су нове позоришне групације, која има за циљ отворање ових културних простора за остале чланове, размену уметника и аутора, као и продукцију заједничких пројеката са посебним акцентом на младе редитеље и савремену драматургију. Асоцијација је отворена за нове чланове што и симболизује реч плус у самом њеном називу.

Народно позориште Ниш се на овај начин отвара ка новим културним просторима, развија међународну сарадњу и тиме унапређује своје уметничке капацитете.

Биће пуно позоришних експеримената и креативних лабораторија, објаснио је организатор дводневног театарског форума и директор Плевенског театра Васил Василев.

У оснивању нове структуре учествују Васил Василев, директор Драмског и луткарског позоришта “Иван Радоев” – Плевен, Мациеј Новак – уметнички директор Првог пољског професионалног позоришта у Познану, Олга Пољевикова – шефица руског драмског театра Литванија, Пхилип Лоос – директор, уметнички директор Руског позоришта у Естонији, Татјана Артхамонова – чланица Већа ликовног театра, Санкт Петербург и Миљана Ненадов – директор маркетинга Народног позоришта Ниш


Scroll