Српско позориште из Мађарске одржаће турнеју у склопу манифестације „Недеље мађарске културе у Србији“
У Народном позоришту у Нишу, у уторак 6.03.2019. године, у фоајеу на спрату, представиће се Српско позориште у Мађарској, музичком драмом „Avala Express“, Тамаша Чеха и Газе Беремењија, у режији Петра Милошевића. Мајстор игре је Јанош Деги. У представи играју: Милан Рус, Габор Ленђел, Бранимир Ђорђев и Мирко Митар Кркељић.
Авала express – љубавна прича једног Јозе, који чека Ану на станици Келети. Чека воз Авала express. Елегија једном времену, једној генерацији која нестаје
Петар Милошевић о представи: „Прошло је двадесет година од премијере ове представе. Како бисмо рекли, прошло је два пута X – икс (XX). У представи се појављују две важне речи на слово „X”. Једна је „express”. „Авала express“ – београдски воз, који је 1990. године био једина веза између ратом расцепљене Југославије и осталог дела света. У време доласка воза „Авале express“ на станицу Келети перон је био препун људи, који су чекали своје рођаке, пријатеље, љубави. Тако се 1996. године сам од себе родио наслов и само је требало сложити песме у неки одговарајући ред: станица, мирис машинског уља, чекаоница…итд. Воз стиже у град који се зове Будимпешта.
Први концерт на коме су се на српском језику певале песме Томаша Чеха и Гезе Беремењија, које је Петар Милошевић превео и адаптирао у музичку причу са својим пошетком и крајем, одржан је 1996. Године.
Концерт је обновљен 2016. Године да би се обележила двадесетогодишњица првог извођења. Целокупна пројекција рађена је уз сарадњу Српског позоришта у Мађарској и породице Тамаша Чеха.

 


Scroll