На најбољи начин почео је 4. Фестивал драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера „Театар на раскршћу“. Вишеминутни аплауз након представе је то показао. А један од главних “криваца” за одушевљење публике у пуној сали Народног позоришта у Нишу био је Магбет. Тачније Небојша Дугалић, првак драме Народног позоришта у Београду.

Фото: Мирослав Лавренчић

 

Значај фестивала у Нишу је велик не само за овај град, овај крај, већ и за целу Србију, сматра Дугалић.

–  Опстајање оваквих догађаја и оваквих фестивала је потребно. Мислим да су то последње оазе одбране духа и одбране уметности, људскости. Свако истрајавање је добро. Онолико колико будемо имали снаге да одржавамо у животу овакве догађаје, толлико ћемо и ми сами опстати у животу. Изгурати овако нешто је похвално, а знам колико је тешко и знам шта све треба урадити, шта значи само организовати, а камоли прибавити све остало уз то. Ко у данашње време има ентузијазма да ради све то, ја му заиста скидам капу – каже Небојша Дугалић.

 

Међународни фестивал, где представници театара из различитих делова региона имају прилике да се покажу, али и размене идеје, драгоцен је за Ниш.

– Једино што постоје ограничења јер све доста кошта, да се дође, да се гостује. Али, заиста је значајно да постоји нека размена, стална размена периферије и центра и то је условно тако. Заправо, много је важно да се некако чујемо и разменимо, и да једни другима принесемо најбоље што умемо – додаје првак драме.

 

Ниш деценијама уназад током једне летње недеље припада глумцима и то током Филмских сусрета, јединственог фестивала посвећеног глумачкој професији. Још један фестивал, овог пута посвећен позоришту добродошао је Нишу, сматра глумац.

– Увек постоји простор, колико год, увек треба више. И ово је заиста драгоцено. “Театар на раскшћу” траје већ четири године и надам се да ће наставити неку традицију јер је заиста драгоцен. Мислим да ће, дај Боже да грешим, бити све теже да одржавамо у животу оваква дешавања – додаје Дугалић.

 

Добитник бројних награда у земљи и иностранству сматра да култура може и треба да помогне у децентрализацији.

– Неприродна је појава да се ствари деле на центар и периферију. Просто је то исти размак и нама и вама. Треба урадити све што се може да дође до све фрекфентније размене да дође до људи да би и Београд и центар видели шта се овде дешава и да градови на периферији имају прилику да испрате нека важнија позоришна дешавања у Београду – каже Дугалић.

 

Ако се по јутру дан познаје, може се слободно рећи да четврти Фестивал “Театар на раскршћу” доноси богате, разноврсне позоришне посластице.

 

Аутор: Љубица Јоцић


Scroll