Povodom Svetskog dana pacijenata sa hemofilijom, Narodno pozorište Niš se odazvalo akciji Udruženja hemofiličara Srbije u subotu 17.04 i podržalo projekat podizanja svesti kod žena u krvnim bolestima.

Glumice Dragana Jovanović, Maja Vukojević Cvetković, Jovana Golubović i Natalija Jović su interpretirale priče iz knjige Bloddy beautiful, hrabrih žena iz Holandije koje su otvorile dušu i otvoreno pričale o svojim problemima . Te priče su ekranizovane u saradnji sa televizijom Kopernikus i biće puštene  15.05. na vebinaru koji se realizuje u sklopu Twinning programa , podržanog od strane WFH, UHS-a i Kanadskog udruženja hemofiličara.

Cilj Udruženja je kako osnaživanje i edukacija samih žena, tako i lekara i podizanje svesti u opštoj populaciji na ovu temu. Godinama vlada mistifikacija da samo muškarci mogu da imaju poremećaje u koagulaciji i da su žene samo prenosioci bolesti, ali da one ne oboljevaju. Savremena medicina pokazuje da nije baš tako i pokreće se ceo sistem, od registracije, dijagnostikovanja kao i preporuka za lečenje i tretman istih.

Narodno pozorište Niš svojim učešćem želi da doprinese pružanju podrške ženama u razumevanju da imaju pravo na lečenje i tretman i na podizanju njihovog kvaliteta života na viši nivo.

 

    


Scroll