У оквиру обележавања Дана Европе у Нишу и изложбе ,,Растемо заједно“, данас су на Тргу Краља Милана представљене и организације и институције са којим ЕУ кутак сарађује и има међународно подржане пројекте међу којима се налази и институција Народног позоришта Ниш.

Нишко позориште има ванредну подршку и више него успешну сарадњу са свим установама културе и јавним установама града Ниша, позориштима Србије, те амабасадама Русије, Румуније, Бугарске, Северне Македоније, Пољске, Канаде, Португалије, Шведске, Норвешке, Француске и Америке….

“Театар на раскршћу” је манифестација међународног карактера, једногодишње позоришне продукције, која обухвата заједнички балкански културни простор и има такмичарски карактер. Фестивал је основан 2019. године и одржава се у марту месецу. Почетак фестивала је 11. марта на Дан Народног позоришта Ниш, који је организатор и реализатор. Услед пандемије корона вирусом, Фестивал је одложен, а нови термин за други фестивал “Театар на раскршћу”, је од 6. до 13. септембра 2021. године.

Амбасада Португалије у Београду је подржала продукцију представе ,,Један Едип“ Арманда Насимента Розе у режији Југа Ђорђевића, која је премијерно изведена 30. новембра 2019. године. Премијери је присуствовао и драмски писац, аутор текста Армандо Насименто Роза.

Амбасада Пољске у Београду подржала је продукцију представе ,,Игре у песку“ Михал Валчака у режији Давида Алића, која је премијерно била изведена 20. децембра 2018. године. Премијери представе су присуствовали представници Амбасаде Пољске у Београду.

 

 


Scroll