Данас је у сали Народног позоришта Ниш одржана Свечана седница Скупштине Града Ниша поводом 11. јануара, Дана ослобођења Ниша од Турака. На седници су додељене награде „11. јануар“,   најпрестижније признање Града, а један од овогодишњих добитника је и колектив Народног позоришта Ниш.

За 135 година у Народном позоришту Ниш комади су премијерно постављани више од хиљаду и пет стотина пута.

Само у последње четири године, Народно позориште Ниш је имало 30 премијера, одиграло је 301 репризну представу пред 61.092 гледаоца. Посетило је 36 фестивала у земљи и иностранству и угостило 75 представа из земље и региона. Од тога, у последњих годину дана, имало је 8 премијерних наслова, одиграло је 65 репризних представа пред 21.432 гледаоца. Успешно је посетило 12 фестивала у земљи и иностранству и угостило 10 представа из земље и региона.

Народно позориште Ниш непрекидно доприноси ширењу културе, промовисању позоришне уметности и афирмацији Града Ниша и државе Србије редовним учешћем на позоришним фестивалима у земљи и иностранству.

Својим постојањем и дугогодишњим радом оставило је неизбрисив траг и уписало град Ниш на културну мапу Србије, Балкана и Европе.

Свих успеха не би било без плејаде глумаца, редитеља, драмских писаца, сценографа, костимографа, истакнутих позоришних стваралаца српске и југословенске сцене, као и свих претходних колектива, који су својим радом допринели непрекидном развоју и успешном постојању Народног позоришта Ниш, али и без публике која нас предано прати свих ових година.

Хвала вам на неизмерној подршци, свим лепим речима и похвалама које нам изнова потврђују да смо на правом путу! Хвала вам и на свим аплаузима који нас инспиришу да будемо још креативнији и бољи!

Честитамо и осталим добитницима – Академском хору СКЦ Ниш, Мирославу Величковићу, аутору књиге “Споменици војника и ратника на Старом гробљу”, Ђованију Антониолију, сувласнику компаније “Олимпиас” и редитељу Жељку Мирковићу.

 

 

 

    

 


Scroll