Dragi prijatelji,

Narodno pozorište Niš, zbog specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom i svih važećih mera u čitavom regionu, nažalost nije bilo u mogućnosti da tokom 2020. godine održi međunarodni festival “Teatar na raskršću”.

U ovom trenutku Niško pozorište počinje sa organizacijskim pripremama i selekcijom za naredna dva festivala i ulaže napore da se festivali, uprkos otežanim uslovima u kojima sva pozorišta rade, ovog puta i održe.

Odloženi, drugi po redu festival, biće održan od 06. do 13. septembra 2021. godine, a istovremeno teku pripreme i selekcija za naredni, treći po redu festival, koji će se održati u svom stalnom terminu, u martu mesecu 2022. godine.

„Teatar na raskršću“ traga za predstavama profesionalnih pozorišta koja stvaraju i deluju u okviru zajedničkog balkanskog kulturnog prostora i takmičarskog je karaktera. Obuhvata sledeće države: Slovenija, Hrvatska, Federacija BIH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Srbija.

 

Narodno pozorište Niš upućuje Javni poziv za učešće na festival “Teatar na raskršću”:

– 2. Festival, Septembar 06 – 13. 2021. godine
Uslovi: Pravo prijave imaju predstave malih pozorišnih formi, koje su imale premijerno izvođenje od 01.09.2019. do 01.05.2021. godine.
Rok za podnošenje prijave je 01.06.2021. godine, a rezultati selekcije biće poznati do 15.06.2021. godine.

– 3. Festival, Mart 11 – 17. 2022. godine
– Uslovi: Pravo prijave imaju predstave (bez ikakavih ograničenja) koje su imale svoje premijerno izvođenje od 01.04.2019. do 01.12.2021. godine.
Rok za podnošenje prijave je 01.12.2021. godine.

Koselektori festivala su prof. dr Vlatko Ilić, reditelj i direktor Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Programski savet čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona:
Dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska); Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska); Dejan Lilić, prvak drame (Skoplje, Severna Makedonija); Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija); dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija); u skladu sa pravilnikom Festivala, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, turizmološkinja i direktor Narodnog pozorišta Niš, mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Festivalski žiri dodeljuje nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Festival “Teatar na raskršću” ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Prijave moraju sadržati: prijavnu aplikaciju, video-snimak predstave, kratak opis predstave, podatke o autoru teksta, podatke o reditelju, izvode iz kritika, plakat, program i fotografije.

Popunjene prijave slati na adresu: Narodno pozorište Niš, Sinđelićev trg bb, 18000 Niš, sa naznakom prijava na festival „Teatar na raskršću“. www.narodnopozoristenis.rs

Srdačan pozdrav,
Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš
Popunjenu aplikaciju poslati e-mailom: spasojezmilovanovic@gmail.com, marketing@narodnopozoristenis.rs

 

 

Prijavni obrazac-Teatar na raskrscu septembar 2021

Prijavni obrazac-Teatar na raskrscu mart 2022


Scroll