Драги пријатељи,

Народно позориште Ниш, због специфичних околности изазваних пандемијом и свих важећих мера у читавом региону, нажалост није било у могућности да током 2020. године одржи међународни фестивал “Театар на раскршћу”.

У овом тренутку Нишко позориште почиње са организацијским припремама и селекцијом за наредна два фестивала и улаже напоре да се фестивали, упркос отежаним условима у којима сва позоришта раде, овог пута и одрже.

Одложени, други по реду фестивал, биће одржан од 06. до 13. септембра 2021. године, а истовремено теку припреме и селекција за наредни, трећи по реду фестивал, који ће се одржати у свом сталном термину, у марту месецу 2022. године.

„Театар на раскршћу“ трага за представама професионалних позоришта која стварају и делују у оквиру заједничког балканског културног простора и такмичарског је карактера. Обухвата следеће државе: Словенија, Хрватска, Федерација БИХ, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, Грчка, Бугарска, Румунија, Мађарска и Србија.

 

Народно позориште Ниш упућује Јавни позив за учешће на фестивал “Театар на раскршћу”:

– 2. Фестивал, Септембар 06 – 13. 2021. године
Услови: Право пријаве имају представе малих позоришних форми, које су имале премијерно извођење од 01.09.2019. до 01.05.2021. године.
Рок за подношење пријаве је 01.06.2021. године, а резултати селекције биће познати до 15.06.2021. године.

– 3. Фестивал, Март 11 – 17. 2022. године
– Услови: Право пријаве имају представе (без икакавих ограничења) које су имале своје премијерно извођење од 01.04.2019. до 01.12.2021. године.
Рок за подношење пријаве је 01.12.2021. године.

Коселектори фестивала су проф. др Влатко Илић, редитељ и директор Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог.

Програмски савет чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона:
Др Душко Љуштина, менаџер у култури (Загреб, Хрватска); Василка Бумбарова, театролошкиња (Софија, Бугарска); Дејан Лилић, првак драме (Скопље, Северна Македонија); Милош Латиновић, драмски писац и књижевник (Београд, Србија); др Мирослав Радоњић, театролог (Нови Сад, Србија); у складу са правилником Фестивала, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, туризмолошкиња и директор Народног позоришта Ниш, мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог.

Фестивалски жири додељује награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјалну награду Фестивала. Осим ових, додељују се и награда округлог стола критике и награда жирија новинара.

Фестивал “Театар на раскршћу” има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размену идеја и позоришних пракси.

Пријаве морају садржати: пријавну апликацију, видео-снимак представе, кратак опис представе, податке о аутору текста, податке о редитељу, изводе из критика, плакат, програм и фотографије.

Попуњене пријаве слати на адресу: Народно позориште Ниш, Синђелићев трг бб, 18000 Ниш, са назнаком пријава на фестивал „Театар на раскршћу“. www.narodnopozoristenis.rs

Срдачан поздрав,
Спасоје Ж. Миловановић, директор Народног позоришта Ниш
Попуњену апликацију послати е-маилом: spasojezmilovanovic@gmail.com, marketing@narodnopozoristenis.rs

 

 

Prijavni obrazac-Teatar na raskrscu septembar 2021

Prijavni obrazac-Teatar na raskrscu mart 2022


Scroll