„У чије име“ је истинита драматична прича о стрељаним глумцима Народног позоришта, након ослобођења Ниша 1944. године. Она на топао и животан начин проговара о страдању малог, обичног човека који покушава да опстане у вихору великих друштвених и политичких промена. Вечита дилема о избору стране, али и слободи уметника да се у турбулентним временима бори уметношћу и за уметност, тема је која снажно кореспондира са временом у којем живимо, осликавајући модел по коме се промене на овим просторима успостављају већ више од пола века.

 

Реч аутора

Када таласи историје подигну талог једног друштва, кад потом тај муљ замути поглед истини и доброти, кад наступи доба без чистих, безгрешних, верних и милостивих, када нестану сенке у које би се мали човек тако жељно склонио, ко је тај који ће победницима рећи да у његово име немају право ни кап крви поражених да пусте? Зато ова драма и зато „У чије име“.

 

Реч редитеља

Овај комад ме је привукао зато што на уметнички поштен начин, без идеолошке пристрасности, третира сукоб два света. Свет уметности, позоришта, свет глуме и свет политике, идеологије, партије, са друге стране. Свет политике и власти однеће можда победу у првој бици, али рат са светом уметности никад не може добити. Ето, то је и порука овог комада.

Александар Михаиловић је рођен 1972. године у Нишу, где 1991. године завршава Средњу глумачку школу у класи Мирославе Вуковић Курић. Факултет уметности Универзитета у Приштини, oдсек глума, завршава у класи проф. Божидара Димитријевића. Од 1997. године члан је ансамбла Народног позоришта у Нишу, где и данас ради. У периоду 2009–2013. год. обављао функцију уметничког директора Академског позоришта СКЦ у Нишу. Одиграо преко 70 улога на сцени Народног позоришта у Нишу, али и на сценама позоришта у Зајечару, Приштини, Крагујевцу, Крушевцу, Пироту, Лесковцу… Играо у десетак филмова и ТВ драма. За неке од тих улога награђен је на преко 15 фестивала у земљи и иностранству. Режирао 4 позоришне представе. Аутор је 5 позоришних комада: 2014. год. „Права реч се још родила није“, 2015. год. „Ад либитум“, 2015. год. „Васкрс на Моглену“, 2016. год. „У чије име“ и 2017. год. „Срећна Нова“.

Милан Караџић (рођен 1956. године у Никшићу) дипломирао је позоришну режију у класи професора Мирослава Беловића и Николе Јевтића на ФДУ у Београду 1986. године представом Дон Жуан у СКЦ-у. Стално је запослен као уметнички директор и редитељ у Позоришту „Бошко Буха“.

У матичном позоришту режирао је преко тридесет представа за децу (избор: Успавана лепотица, Царев заточник, Василиса Прекрасна, Мачор у чизмама, Снежна краљица, Три мускетара, Лепотица и звер, Шаргор, Пинокио, Снежана и седам патуљака, Мала сирена, Петар Пан, Аладинова чаробна лампа…), као и представе Укроћена горопад, Мајстори, мајстори, Поштени провалник на вечерњој сцени.
Режирао је на готово свим београдским сценама: у Позоришту лутака „Пинокио“ (Баш Челик), у Народном позоришту (Говорна мана, Сузе су ОК), у Атељеу 212 (Пег, срце моје, Турнеја, М(ј)ешовити брак, Егзибициониста), у Београдском драмском позоришту (Супарници, Фредерик, Вила Сашино, Трансилванија, Харолд и Мод), у Звездара театру (Анђела, Тре сореле), у Позоришту на Теразијама (Парадокс).

Такође је режирао у Српском народном позоришту у Новом Саду (Поп Ћира и поп Спира), у Народном позоришту у Нишу (Ожалошћена породица, Укроћена горопад), у Црногорском народном позоришту (Школа за жене), у Градском позоришту у Подгорици (Новела од љубави, Женидба краља Вукашина, Заувјек твој, Ненаграђени љубавни труд), у Центру за културу у Тивту (Бокешка трилогија – Бокешки D-moll, Иноминато, Бетула у малу валу), у Краљевском позоришту „Зетски дом“ у Цетињу (Чаробњак), као и у позориштима у Сомбору, Вршцу, Лесковцу, Зајечару итд. За телевизију је режирао серије: Ожалошћена породица (РТС, 1989), М(ј)ешовити брак (2003 – 2007), Премијер (2007), Паре или живот (2009), на основу које је настао и играни филм (ТВ ПИНК), Будва на пјену од мора (ТВ ПРВА), Комшије (РТС)
Режирао је и филмове Промени ме (2007) и Горчило (2015).
Освојио је две Стеријине награде, награду „Бојан Ступица“, награду Ардалион за режију на Ужичком фестивалу, награду „Гита Предић“ за режију у Позоришту Бошко Буха, награду „Јоаким Вујић“, више награда на фестивалима у Котору, награду на фестивалу у Вршцу итд.

Narodno pozoriste Nis

Лица

МИРОСЛАВ ЈОВИЋ – Душан Цветковић - Чика Дуца
АЛЕКСАНДАР МАРИНКОВИЋ – Миодраг Мија Ковачевић
САЊА КРСТОВИЋ – Јулијана Јулка Буквић
АЛЕКСАНДАР МИХАИЛОВИЋ – Живојин Жика Вучковић
ДЕЈАН ЦИЦМИЛОВИЋ – Константин Бата Атанасијевић
ДАНИЛО ПЕТРОВИЋ – Никола Поп
ЈАСМИНКА ХОЏИЋ – Лепосава Ђорђевић
НАТАША СТАНКОВИЋ, к. г. – Елка Петровић
МАРКО ПАВЛОВСКИ / СТЕФАН МЛАДЕНОВИЋ, к. г. – Жарко
МИЛОШ ЦВЕТКОВИЋ – Васа Смајевић
МАРЈАН ТОДОРОВИЋ – Манчић
КАТАРИНА ЈЕЛИЧИЋ, к. г. - Јелена

Глумци Академског позоришта СКЦ-a Ниш:

Културна чета: Милош Унић, Јован Петровић, Софија Ристић, Барбара Савић, Милица Димитријевић, Петар Шчепихин, Немања Димитријевић, Нина Аритоновић, Катарина Пешић, Николија Мичић, Јована Живановић, Душан Шчепихин, Стефан Николић, Анђела Стојиљковић
Партизани: Немања Димитријевић, Петар Шчепихин, Душан Шчепихин, Стефан Николић
Градски музичари: Милош Унић (виолина), Јован Петровић (хармoника), Софија Ристић (даире), Барбара Савић (тарабука)
Цигани: Милош Унић, Јован Петровић, Софија Ристић, Барбара Савић, Милица Димитријевић, Немања Димитријевић, Петар Шчепихин, Нина Аритоновић, Катарина Пешић, Николија Мичић, Јована Живановић, Душан Шчепихин, Стефан Николић, Анђела Стојиљковић

Глас са мегафона: Велибор Петковић

Техничка екипа

Руководилац технике: Љубиша Живковић
Инспицијент: Владислав Ђорђевић
Суфлер: Озрен Митић
Тон мајстор: Слободан Илић
Светло: Немања Павловић
Расветљивачи: Дејан Цветковић, Дејан Митић
Бине мајстор: Славиша Филиповић
Декоратери: Мића Лазаревић, Радомир Пешић
Реквизитер: Драган Николић
Гардеробери: Душица Младеновић, Марко Динић
Шминкери, власуљари: Љиљана Рашић, Марија Пешић, Ивана Лазаревић
Кројачки радови: Марина Стевановић
Радионица: Богољуб Ђорђевић, Горан Станковић, Драган Перић, Бранислав Николић
Набавка: Зоран Денчић
Возач: Небојша Шарчевић

Narodno pozoriste Nis
poster
Текст
Александар Михаиловић
Режија, адаптација текста, избор музике и идејно решење сценографије
Милан Караџић
Костимограф
Драгица Лаушевић
Лектор
Наташа Илић
Техничка реализација сценографије
Ивана Савић
Организатор представе
Марија Петернел
Премијера
29. новембар 2017.

Погледајте видео

Scroll