Роман је дубоко узбудљив низ прича, очевица народне и државне трагедије, писца који је трагедију са својим народом и својом државом, и жртвама у крви, до краја поделио. У години када се чинило да Србија нестаје са историјске и географске мапе, Браниславу Нушићу погинуо је син Страхиња-Бан, као војник војске Краљевине Србије. Писац овај роман посвећује прерано настрадалом детету.

Исписујући колективну и личну трагедију, Нушић роман започиње у јесен 1915.  и завршава догађајима у зиму исте године, непосредно пре него су народ и држава, изнурени ратовањем и страдањима, кренули у повлачење преко албанских и црногорских планинских врлети. Пишући „Поговор“ роману, у марту 1920, писац каже: „Мада је ова књига доста опсежна, ја нисам ни помишљао њоме обухватити целокупну трагедију деветсопетнаесте године. Бележио сам, опажао и саосећао сам у појавама које су се збивале око мене или допрле до мене, јер, учесник и сам у великој невољи, нисам ни могао даље догледати. Моја књига завршава у Пећи, јер се ту завршава и трагедија народа. Одатле даље настају трагедије појединаца, од којих свака за се заслужује по једну оволику књигу.“

Праизведба комада Деветстопетнаеста, трагедија једног народа, изведена је 28.јуна 2013. године у Крушевцу, на затварању манифестације „Видовдан 2013“, а у оквиру централне прославе државног обележавања Видовдана. Представа је одиграна на отвореној сцени амфитеатра спомен-комплекса „Слободиште“ пред више од 4.000 гледалаца и уз присуство највиших представника Владе Републике Србије, Српске православне цркве и градова Крушевца и Ниша.

Narodno pozoriste Nis

Лица

КРУШЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ
Дејан Тончић
Марија Гашић Гајић
Бојан Вељовић
Небојша Вранић
Марија Видаковић
Биљана Јоцић Савић
Драган Маринковић
Предраг Миленковић
Никола Пантовић

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НИШ
Александар Михаиловић
Сања Крстовић
Дејан Цицмиловић
Маја Вукојевић Цветковић
Александар Маринковић
Катарина Арсић
Марјан Тодоровић
Данило Петровић

Техничка екипа

Драматизација: Спасоје Ж. Миловановић
Сценски покрет: Игор Дамњановић
Фотографија и дизајн светла: Војкан Гостиљац
Лектор: Наташа Илић
Организатор: Јована Стојковић

Narodno pozoriste Nis
poster
Режија
Милан Нешковић
Текст
Бранислав Нушић
Сценографија
Весна Штрбац
Костимограф
Драгица Лаушевић
Музика
Дивна Љубојевић и Мелоди
Премијера
10. октобар 2013.

Погледајте видео

Scroll