• Dejan Cicmilović

Рођен 1971. Завршио Средњу глумачку школу у класи Миме Вуковић Курић и глуму на  ФУ у Приштини у класи проф. Светозара Рапајића. Од 1991. до 1993. у сталном ангажману у Театру Јоаким Вујић у Крагујевцу. У позориштима широм Србије, као и на филму, телевизији и радију одиграо више од сто четрдесет улога.

Режирао у аматерским и професионалним позориштима преко четрдесет представа.

На драмском одсеку при Факултету уметности у Нишу ИУНП радио као асистент на предметима сценски говор и техника гласа. Од октобра 2009. професор глуме на Факултету уметности у Косовској Митровици.

У сталном ангажману у Народном позоришту у Нишу (првак драме).

Најзначајније улоге: у Театру Јоаким Вујић Мелхиор Габор (Буђење пролећа), Стојан (Коштана), Едгар (Краљ Лир), Владислав (Огњена купина); у НП у Нишу Хорације (Хамлет римејк), Дима (Полонеза Огињског), Јаша Томић (Је ли било кнежеве вечере), Едмунд Кин (Едмунд Кин), Ђорђе Карађорђевић (Одабрани и уништени), Калибан (Бура).

Најзначајније улоге у другим позориштима: Др Хофман (А, Леонардо, Поз. Зоран Радмиловић у Зајечару), Вукашин (Краљевић Марко, НП у Приштини), Пуковник Блауринг (Генерали, НП у Београду и НП у Приштини), Еврем Чехајић (Ратко и Јулијана, НП у Лесковцу), Селимир (Развојни пут Боре Шнајдера, НП у Приштини, Радојко (Ваљевска болница, Крушевачко позориште).

Филмови: Рингераја, Пљачка Трећег рајха, Битка на Чегру, Црна зора, Инкарнација, Поноћна молитва, Споразум, Вратиће се Зоне.

Серије: Горе-доле, Гаврило Принцип, Породично благо, Село гори а баба се чешља, Фолк, Чизмаши, Ентер, Немањићи, Корени, Комшије.

Награде: Награда за младог глумца на Сусретима Јоаким Вујић 1994. у Крагујевцу; Награда за глумачко остварење на Сусретима Јоаким Вујић 2001. у Ужицу, 2008. у Крушевцу, 2009. у Шапцу; глумачка награда на Јоаким Фесту 2004. и 2008. у Крагујевцу; Награда критике на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу 2005, као и многобројне награде за режију на фестивалима аматерских позоришта.

Narodno pozoriste Nis
Narodno pozoriste Nis
Scroll