Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su pozorišta članice spremna da nastave rad odmah po dobijanju preporuka od strane nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.

U dopisu Ministarstvu kulture i informisanja, Zajednica je navela da su na sastanku u Kruševcu 20. maja pozorišta jednoglasno odlučila da obnove rad na pripremi novih projekata, kao i izvođenju predstava sa aktuelnog repertoara na domaćim scenama, kao i u alternativnim, otvorenim prostorima.

„Zato smo se dopisom obratili Ministarstvu kulture Srbije sa molbom da, čim se za to stvore uslovi, izda preporuke za mogući nastavak rada pozorišta, u novonastalim uslovima, a po uzoru na preporuku koju je već izdalo za rad baletskih igrača i folklornih ansambala”, poručuje Zajednica.

Tim dokumentom, kako objašnjavaju, bile bi jasno propisane mere i pravila kojih se pozorišta moraju držati tokom normalizacije svog rada, kako bi doprinela sprečavanju širenja zarazne bolesti i osigurala bezbednost svojih zaposlenih i publike.

Sve ustanove članice Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije dele isti problem vezan za stalne, honorarne saradnike, čiji rad, kako ističu, smatraju izuzetno značajnim za delatnost institucija, a koji su – u periodu vanrednog stanja izazvanog pandemijom, ostali bez ikakvih prihoda.

„U želji da ovaj problem rešimo, takođe smo se dopisom obratili Ministarstvu kulture s molbom da lokalnim samoupravama i osnivačima naših pozorišta, uputi obavezujuću preporuku o isplati finansijske pomoći honorarnim saradnicima koji nisu ostvarili status slobodnog umetnika, a po uzoru na postojeći model kojim su beogradska pozorišta rešila pitanje svojih honorarnih saradnika”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Na taj način, lokalnim samoupravama stvara se zakonski osnov za pomoć kolegama, što u ovom trenutku, navode, predstavlja najznačajniji vid pomoći funkcionisanju pozorišta, sada kao i u budućnosti.

„Nadamo se da će nadležno Ministarstvo odgovoriti na naše molbe u najkraćem mogućem roku, kako bismo uskoro mogli da se vratimo svom radu i svojoj publici”, zaključuje u ime Zajednice predsednik Miodrag Dinulović.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije okuplja šesnaest profesionalnih pozorišta iz četrnaest gradova Srbije van Beograda i Vojvodine, čime predstavlja jedno od najvećih i najznačajnijih strukovnih udruženja u zemlji.

Pozorišta okupljena u Zajednici su: Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović” Zaječar, Narodno pozorište Užice, Narodno pozorište Pirot, Narodno pozorište Leskovac, Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici, Šabačko pozorište -Šabac, Kruševačko pozorište -Kruševac, Pozorište „Bora Stanković” Vranje, Kraljevačko pozorište- Kraljevo, Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar” Lazarevac, Regionalno pozorište Novi Pazar, Pozorište lutaka Niš, Pozorište za decu Kragujevac i Gradsko pozorište-Čačak.

Zajednica je organizator Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „ Joakim Vujić” kao i festivala predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „ Mali Joakim”.

 

(Politika, 25.05.2020)


Scroll