Заједница професионалних позоришта Србије, која окупља шеснаест институционалних позоришта ван Београда и Војводине, саопштила је да су позоришта чланице спремна да наставе рад одмах по добијању препорука од стране надлежног министарства у вези са условима под којима се могу организовати пробе и представе.

У допису Министарству културе и информисања, Заједница је навела да су на састанку у Крушевцу 20. маја позоришта једногласно одлучила да обнове рад на припреми нових пројеката, као и извођењу представа са актуелног репертоара на домаћим сценама, као и у алтернативним, отвореним просторима.

„Зато смо се дописом обратили Министарству културе Србије са молбом да, чим се за то створе услови, изда препоруке за могући наставак рада позоришта, у новонасталим условима, а по узору на препоруку коју је већ издало за рад балетских играча и фолклорних ансамбала”, поручује Заједница.

Тим документом, како објашњавају, биле би јасно прописане мере и правила којих се позоришта морају држати током нормализације свог рада, како би допринела спречавању ширења заразне болести и осигурала безбедност својих запослених и публике.

Све установе чланице Заједнице професионалних позоришта Србије деле исти проблем везан за сталне, хонорарне сараднике, чији рад, како истичу, сматрају изузетно значајним за делатност институција, а који су – у периоду ванредног стања изазваног пандемијом, остали без икаквих прихода.

„У жељи да овај проблем решимо, такође смо се дописом обратили Министарству културе с молбом да локалним самоуправама и оснивачима наших позоришта, упути обавезујућу препоруку о исплати финансијске помоћи хонорарним сарадницима који нису остварили статус слободног уметника, а по узору на постојећи модел којим су београдска позоришта решила питање својих хонорарних сарадника”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

На тај начин, локалним самоуправама ствара се законски основ за помоћ колегама, што у овом тренутку, наводе, представља најзначајнији вид помоћи функционисању позоришта, сада као и у будућности.

„Надамо се да ће надлежно Министарство одговорити на наше молбе у најкраћем могућем року, како бисмо ускоро могли да се вратимо свом раду и својој публици”, закључује у име Заједнице председник Миодраг Динуловић.

Заједница професионалних позоришта Србије окупља шеснаест професионалних позоришта из четрнаест градова Србије ван Београда и Војводине, чиме представља једно од највећих и најзначајнијих струковних удружења у земљи.

Позоришта окупљена у Заједници су: Књажевско-српски театар Крагујевац, Народно позориште Ниш, Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић” Зајечар, Народно позориште Ужице, Народно позориште Пирот, Народно позориште Лесковац, Народно позориште Приштина са привременим седиштем у Грачаници, Шабачко позориште -Шабац, Крушевачко позориште -Крушевац, Позориште „Бора Станковић” Врање, Краљевачко позориште- Краљево, Прво приградско позориште „Пулс театар” Лазаревац, Регионално позориште Нови Пазар, Позориште лутака Ниш, Позориште за децу Крагујевац и Градско позориште-Чачак.

Заједница је организатор Фестивала професионалних позоришта Србије „ Јоаким Вујић” као и фестивала представа за децу професионалних позоришта Србије „ Мали Јоаким”.

 

(Политика, 25.05.2020)


Scroll