Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u nedelju, 17.02.2019. godine, gostuje Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, sa višestruko nagrađivanom predstavom „Duh koji hoda“, autora Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog.

U predstavi igraju: Nenad Pećinar, Dušan Jakšić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Radoje Čupić, Strahinja Bojović, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Alisa Lacko i Danica Grubački.

Predstava je svoju premijeru u SNP-u, imala u septembru 2015. godine.

Karte za predsatavu po ceni od 700 dinara za perter i 500 dinara za balkon, mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

„Duh koji hoda“ Dejana Dukovskog je fragmentaran, višejezičan, autorefleksivan komad, porodična i društvena drama pobune u koju su utkani sastojci parodije, trilera, fantastike, apsurda. Tekst je utemeljen u filmskom i pozorišnom nasleđu – protagonista se direktno dovodi u vezu s likom iz filma „Taksista“, a radnja povremeno samosvesno odražava dešavanja iz Šekspirovog „Hamleta“, ističući preplitanja pozorišta i života, kao i Šekspirov pogled na svet kao pozornicu. Glasvni lik je Mara, finansijski skršen šekspirolog, u dugovima do guše, konkretna i metaforička figura smoždene kulture, odnosno kolosalne društvene nebrige za kulturne vrednosti. Ipak, on donosi nadu, imajući u vidu njegovo prometejstvo, beskompromisnu borbu za ispravljanje bolnih društvenih nepravdi….“ (iz kritike Ane Tasić).


Scroll