Narodno pozorište Niš otpočelo je sa pripremama na organizaciji novog festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 11. do 19. 03.2019. godine. Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet Festivala je formiran i čine ga istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: predsednik – Nebojša Bradić, pozorišni reditelj (Srbija); članovi – Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar (Srbija), prof. dr Darko Lukić, teatrolog (Hrvatska), Dejan Lilić, glumac (Makedonija), Dejan Petković, teatrolog (Srbija), Dejan Stojiljković, pisac (Srbija) i upravnik Narodnog
pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta 2019. na Dan Narodnog pozorišta Niš, premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića, u režiji Tanje Mandić Rigonat, produkcija Narodno pozorište Niš. Pored sedam takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan čitav niz pratećih programa: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe.

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike. Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija,
jedan od koraka bio je i glumački festival „GlumBal“, ali su se tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnivača Narodnog pozorišta Niš, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona.


Scroll