Народно позориште Ниш отпочело је са припремама на организацији новог фестивала драме и позоришта балканског културног простора, такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 11. до 19. 03.2019. године. Као једини позоришни фестивал који на једном месту жели да окупи позоришну уметност балканског културног простора, „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти простор, државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности и стваралаца, размене идеја и позоришних пракси, и посвећен је изазовима и перспективама савременог позоришта.

Програмски савет Фестивала је формиран и чине га истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: председник – Небојша Брадић, позоришни редитељ (Србија); чланови – Александар Милосављевић, позоришни критичар (Србија), проф. др Дарко Лукић, театролог (Хрватска), Дејан Лилић, глумац (Македонија), Дејан Петковић, театролог (Србија), Дејан Стојиљковић, писац (Србија) и управник Народног
позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог.

Фестивал ће свечано бити отворен 11. марта 2019. на Дан Народног позоришта Ниш, премијером представе Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића, у режији Тање Мандић Ригонат, продукција Народно позориште Ниш. Поред седам такмичарских представа и представе у част награђених, чије су премијере одигране у календарској години која претходи Фестивалу, у селекцији Спасоја Ж. Миловановића, биће организован читав низ пратећих програма: разговори о представама, трибине, промоције књига, представљање уметника и изложбе.

Фестивалски жири ће доделити награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјалну награду Фестивала. Осим ових, биће додељене и награда округлог стола критике и награда жирија публике. Идеја о оснивању позоришног фестивала у Нишу постоји већ неколико деценија,
један од корака био је и глумачки фестивал „ГлумБал“, али су се тек почетком ове сезоне, уз пуну подршку и покровитељство градоначелника и Скупштине града Ниша као оснивача Народног позоришта Ниш, створили услови за реализацију једног овако значајног пројекта за позоришни живот читавог региона.


Scroll