Završen je takmičarski program trećeg Festivala “Teatar na raskršću”, žiri nije imao lak zadatak, publika je imala prilike da uživa u raznovrsnom programu, što na sceni Narodnog pozorišta Niš, što na različitim lokacijama gde je održan bogat prateći program. Gosti su koristili prilike da iskažu koliko im je lepo i korisno bilo vreme provedeno na festivalu, a za kraj, domaćin ima reč.

 

Fotografija: Spasoje Ž. Milovanović

 

Direktor Narodnog pozorišta i direktor Festivala Spasoje Ž. Milovanović kaže, u ime niškog teatra, da su svi vrlo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem.

 

– Pre svega, zadovoljni smo odzivom publike, ali dugujemo i beskrajnu zahvalnost našim kolegama koji su došli i odigrali predstave. Zašto to je to bitno reći? Bilo je sijaset nepredviđenih okolnosti, karakterističnih za pozorište. Svi su došli da podrže naš festival, svesni da je on poseban – kaže Milovanović.

 

Na “Teatru na raskršću” insistira se, pre svega, na sakupljanju ideja i promovisanju različitosti.

 

– Duboko sam uveren da sve sa čime se ne slažemo, možemo da ublažimo ili promenimo ako sednemo i razgovaramo. To se dešava na ovom festivalu. Slaganje i neslaganje, ali najmanji zajednički sadržalac, koji se zove pozorište, nešto je što omogućava da se svi osećamo dobro i u Narodnom pozorištu Niš i u Nišu koji se pokazao, po ko zna koji put, kao grad koji je svestan svog potencijala i sa radošću prima ljude koji dolaze u njega – dodaje direktor Festivala.

 

Pripreme za četvrto izdanje “Teatra na raskršću” su već počele, a želja svih u organizaciji je da se vrati prvobitan datum – da počne na dan Narodnog pozorišta Niš.

 

– Ideja je da se festival vrati da bude od 11. do 19. marta, kako je bilo planirano i kako smo pokušavali 2021. i ove godine. Nadamo se da ćemo četvrti festival imati u martu. Pre toga, očekuje nas predstavljanje festivala Nišlijama i Gradu kako bi festival postao stalna gradska manifestacija – kaže Milovanović.

 

Niš je odavno pokazao da zaslužuje jedan ovakav festival, a “Teatar na raskršću” je od prve godine dokazao da je on taj delić koji je nedostajao. Na ljudima koji su u Narodnom pozorištu Niš, ali i onima koji ga vole sa sedišta u sali ili možda iz daljine, jeste da ga čuvaju, neguju i podržavaju.

 

Ljubica Jocić


Scroll