У Народном позоришту Ниш одржан је први заједнички састанак две позоришне асоцијације које окупљају 29 театарских кућа из Војводине, централне Србије и покрајине КИМ, као и 42 позоришна фестивала, ван Београда.

Тема састанка била је актуелна ситуација у вези са пандемијом изазваном Корона вирусом и могућностима организације и реализације позоришног живота у нашој земљи.

На састанку је пружена недвосмислена подршка надлежним институцијама у изналажењу решења за обнављање рада институција културе, а пре свега позоришта, као истинском повратку нормалном животу у датим околностима.

Поздрављајући иницијални предлог за рад, констатовано је да предложене мере у циљу редовног и несметаног рада позоришта у одређеној мери захтевају корекцију, узимајући у обзир специфичности амбијента и техничке опремљености домаћих театара.

Истичемо уверење свих присутних да позоришта нису ништа угроженија него остала места јавних окупљања и да би уз примену наведених превентивних мера наш рад свакако допринео духовно богатијем животу и афирмацији уметничких и културних вредности.

Између осталог, на састанку је разматран и читав низ других проблема, организационог модела и природе функционисања српских позоришта, те неопходност стандардизације свих аспеката комплексног бића театра.

О детаљима и конкретним предлозима јавност и надлежне институције биће информисане након дефинисања јасних смерница и предлога.

Први састанак Заједнице професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” и професионалних позоришта Војводине, потврдио је значај заједничког наступа и дефинисања проблема, колегијалност и одавно успостављену солидарност позоришних уметника.

У Нишу, 20.08.2020.

 

 


Scroll