“Noćna frajla” za deset dana (“Dekameron”) može da ispriča više od 10 priča, a svaka će biti jednako zanimljiva, ispunjena i pozitivna. Tako deluje u razgovoru Sanja Krstović, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Nišu, glumica koja će ove godine na festivalu “Teatar na raskršću” imati dve predstave – jednu u takmičarskoj konkurenciji “Noćna frajla” i jednu premijeru “Dekameron” koja će biti u čast nagrađenih.

 

Sanja Krstović

Foto: Nikola Milosavljević

 

Trećeg dana Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora publika će moći da vidi predstavu Narodnog pozorišta u Nišu “Noćna frajla”, u režiji Branislava Mićunovića. Sanja Krstović kaže da “domaći teren” donosi olakšice, ali i neku dozu nervoze.

– Postoji malo više nervoze jer smo u Nišu, ali predstava uvek mora da se igra najbolje što možete. Nije bitno da li je u pitanju festival, premijera, da li je u vašem gradu, nekom manjem mestu ili prestonici, predstava se mora održati i ne treba igrati samo za festivale, već za publiku. Lakše jeste jer smo u našem prostoru, tu su naše garderobe, ceo ambijent je naš – kaže Sanja Krstović.

 

“Teatar na raskršću” donosi mnogo lepih i novih iskustava, ali uvek je vreme ono što nedostaje.

– Nekada su pozorišta bila od početka do kraja festivala pa imate prilike da razmenjujete ideje, vidite nešto novo, upoznajete kolege. Festival je dobar način da i mi vidimo neke predstave, ali da vidimo ko, šta i kako radi, ali da vidimo i stare prijatelje. To je bitna stvar, možda najbitnija stvar festivala. Druženje. Zbog obaveza, početka sezona, mnogi i ne mogu da dođu ili ostanu duže, a bilo bi dobro da se više družimo – dodaje prvakinja drame.

 

Informacija da su karte za četvrti “Teatar na raskršću” brzo “planule” znak su da publika voli i želi raznovrsnu ponudu u pozorištu.

– Publika, kao i mi, voli da vidi nove predstave, nove tendencije, da uživa u različitoj ponudi i to je pokazala kada je počela prodaja karata – dodaje Sanja Krstović.

 

Razmenjivanje ideja, dogovaranje o novim saradnjama, povezivanje različitih pozorišta nešto je što oslikava Festival “Teatar na raskršću”. Potvrda da je to dobar put jeste i premijera “Dekamerona” u režiji Dejan Projkovski, dela u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar – Festivala Barski ljetopis i Narodnog pozorišta Niš. A tu će publika opet videti Sanju Krstović.

– Malo je naporno, imamo probe i za jednu i za drugu predstavu, ali se radujem svemu tome. Jako sam srećna što sam bila deo te priče. Čarobno i interesantno iskustvo mi je bio rad sa Dejanom Projkovskim. Istraživala sam sebe, svoje načine. Bilo je dinamično, uspešno. Mislim da će se predstava svideti publici i drago mi je što će se videti i u Nišu – zaključuje Sanja Krstović.

 

Živka ministarka, Jovanka Orleanka, carica Milica, Ofelija, Noćna frajla ili jednostavno Sanja Krstović. Publika u Nišu ima tu sreću da je na jednom festivalu vidi u dve različite uloge i da uživa u raskošnom talentu, posvećenosti i divnoj energiji koja je okružuje.

 

Autor: Ljubica Jocić


Scroll