“Ноћна фрајла” за десет дана (“Декамерон”) може да исприча више од 10 прича, а свака ће бити једнако занимљива, испуњена и позитивна. Тако делује у разговору Сања Крстовић, првакиња драме Народног позоришта у Нишу, глумица која ће ове године на фестивалу “Театар на раскршћу” имати две представе – једну у такмичарској конкуренцији “Ноћна фрајла” и једну премијеру “Декамерон” која ће бити у част награђених.

 

Sanja Krstović

Фото: Никола Милосављевић

 

Трећег дана Фестивала драме и позоришта балканског културног простора публика ће моћи да види представу Народног позоришта у Нишу “Ноћна фрајла”, у режији Бранислава Мићуновића. Сања Крстовић каже да “домаћи терен” доноси олакшице, али и неку дозу нервозе.

– Постоји мало више нервозе јер смо у Нишу, али представа увек мора да се игра најбоље што можете. Није битно да ли је у питању фестивал, премијера, да ли је у вашем граду, неком мањем месту или престоници, представа се мора одржати и не треба играти само за фестивале, већ за публику. Лакше јесте јер смо у нашем простору, ту су наше гардеробе, цео амбијент је наш – каже Сања Крстовић.

 

“Театар на раскршћу” доноси много лепих и нових искустава, али увек је време оно што недостаје.

– Некада су позоришта била од почетка до краја фестивала па имате прилике да размењујете идеје, видите нешто ново, упознајете колеге. Фестивал је добар начин да и ми видимо неке представе, али да видимо ко, шта и како ради, али да видимо и старе пријатеље. То је битна ствар, можда најбитнија ствар фестивала. Дружење. Због обавеза, почетка сезона, многи и не могу да дођу или остану дуже, а било би добро да се више дружимо – додаје првакиња драме.

 

Информација да су карте за четврти “Театар на раскршћу” брзо “плануле” знак су да публика воли и жели разноврсну понуду у позоришту.

– Публика, као и ми, воли да види нове представе, нове тенденције, да ужива у различитој понуди и то је показала када је почела продаја карата – додаје Сања Крстовић.

 

Размењивање идеја, договарање о новим сарадњама, повезивање различитих позоришта нешто је што осликава Фестивал “Театар на раскршћу”. Потврда да је то добар пут јесте и премијера “Декамерона” у режији Дејан Пројковски, дела у копродукцији Градског позоришта Подгорица, Културног центра Бар – Фестивала Барски љетопис и Народног позоришта Ниш. А ту ће публика опет видети Сању Крстовић.

– Мало је напорно, имамо пробе и за једну и за другу представу, али се радујем свему томе. Јако сам срећна што сам била део те приче. Чаробно и интересантно искуство ми је био рад са Дејаном Пројковским. Истраживала сам себе, своје начине. Било је динамично, успешно. Мислим да ће се представа свидети публици и драго ми је што ће се видети и у Нишу – закључује Сања Крстовић.

 

Живка министарка, Јованка Орлеанка, царица Милица, Офелија, Ноћна фрајла или једноставно Сања Крстовић. Публика у Нишу има ту срећу да је на једном фестивалу види у две различите улоге и да ужива у раскошном таленту, посвећености и дивној енергији која је окружује.

 

Аутор: Љубица Јоцић


Scroll