U Narodnom pozorištu Timočke krajine ,,Zoran Radmilović“ juče je održana sednica Predsedništva zajednice profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj je usvojen izveštaj selektora 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji će u Zaječaru biti održan od 8. do 15. maja.

Selektor Festivala Goran Ibrajter odabrao je ukupno sedam predstava koje će takmičiti na ovom prestižnom festivalu, a jedna od njih je i predstava Narodnog pozorišta Niš ,,San o zavičaju”, Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića, koja će biti izvedena 13. maja.

,,Opet kafana, ovog puta u nekoj seoskoj zabiti, i opet gubitnici, ovi fanatični zaljubljenici u muziku Šabana Šaulića. Predstava obiluje Šabanovim pesmama, a niški glumci su se pokazali kao njihovi, u najmanju ruku, dostojni interpretatori. No, reditelj izbegava zamku da se predstava estradizuje i zauzima neophodan ironijski otklon u građenju njene ukupne atmosfere. Na fonu tog ironičnog otklona su i likovni elementi predstave – scenografija Marije Kalabić i kostimi Biljane Grgur. Sve to čini da se gledalac oseća kao da se našao u nekakvom srpskom Makondu koji naseljava gomila čudaka i polupanih ljudi. Igra niških glumaca donosi niz bravuroznih ostvarenja”, naveo je u svom izveštaju selektor Festivala.

 


Scroll