Poštovana publiko,

Pozivamo Vas na promociju knjige Prvi srpski tajkun Aleksandra Gajovića u izdanju Službenog glasnika, 09. maja u 18 časova, u gornjem foajeu Narodnog pozorišta Niš. Na promociji će govoriti gospođa Tanja Gajović,  urednik i novinar Prvog programa Radio Beograda i autor romana Aleksandar Gajović.

Dobrodošli!

 

„Prvi srpski tajkun“, priča za UNS Aleksandar Gajović, autor knjige, govori o vremenu koje su mnogi u Jugoslaviji (na)zvali „vunenim“, vremenu u kojem niko nije bio siguran da služba bezbednosti ili neki drugi organ neće zakucati na vaša vrata.

`„Prvi srpski tajkun“ je uzbudljiv politički triler koji se lako čita. Događaji u knjizi su istiniti ali su imena likova izmišljena. „Prvi srpski tajkun“ govori o periodu u SFRJ kojeg se mnogi sećaju  kao „dobra stara vremena“ ali je veliko pitanje za koga su ona bila dobra`, objašnjava Gajović.

U ovoj knjizi glavni junak je prvi srpski tajkun koji je u SFRJ osuđen za ekonomsko podrivanje zemlje, za šta je bila predviđena smrtna kazna. Na kraju je osuđen na 20 godina, a zbog narušenog zdravlja pušten posle četiri godine odslužene zatvorske kazne.

Prema rečima Gajovića knjiga je svojevrsna posveta njegovom ocu koji je radio u obezbeđenju Tita, a nakon položenog pravosudnog ispita se zaposlio kao advokat.

 

„Baveći se odnosom  advokata i okrivljenog, ovaj politički triler dobija i ljudsku dimenziju. Takođe, u okviru sudbina glavnih junaka može se sagledati odnos društva prema uspešnim ljudima u tadašnjim društveno- političkim okolnostima“, dodaje Gajović.

Knjiga je napisana na osnovu dnevnika koji je vodio prvi srpski tajkun, a koji se nalazio u posedu Gajovićevog oca.

Aleksandar Gajović je novinar u penziji. Radio je u Politici ekspres, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pop-rok, Sveta kompjutera. Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Politika. Kao autor, scenarista i voditelj radio na Trećem kanalu RTS-a, Prvom programu RTS-a, zatim i Yu-info kanalu. Bio je glavni i odgovorni urednik Ilustrovane politike. Nekadašnji je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

 

(Preuzeto sa sajta Udruženja novinara Srbije)

 


Scroll