Поштована публико,

Позивамо Вас на промоцију књиге Први српски тајкун Александра Гајовића у издању Службеног гласника, 09. маја у 18 часова, у горњем фоајеу Народног позоришта Ниш. На промоцији ће говорити госпођа Тања Гајовић,  уредник и новинар Првог програма Радио Београда и аутор романа Александар Гајовић.

Добродошли!

 

„Први српски тајкун“, прича за УНС Александар Гајовић, аутор књиге, говори о времену које су многи у Југославији (на)звали „вуненим“, времену у којем нико није био сигуран да служба безбедности или неки други орган неће закуцати на ваша врата.

`„Први српски тајкун“ је узбудљив политички трилер који се лако чита. Догађаји у књизи су истинити али су имена ликова измишљена. „Први српски тајкун“ говори о периоду у СФРЈ којег се многи сећају  као „добра стара времена“ али је велико питање за кога су она била добра`, објашњава Гајовић.

У овој књизи главни јунак је први српски тајкун који је у СФРЈ осуђен за економско подривање земље, за шта је била предвиђена смртна казна. На крају је осуђен на 20 година, а због нарушеног здравља пуштен после четири године одслужене затворске казне.

Према речима Гајовића књига је својеврсна посвета његовом оцу који је радио у обезбеђењу Тита, а након положеног правосудног испита се запослио као адвокат.

 

„Бавећи се односом  адвоката и окривљеног, овај политички трилер добија и људску димензију. Такође, у оквиру судбина главних јунака може се сагледати однос друштва према успешним људима у тадашњим друштвено- политичким околностима“, додаје Гајовић.

Књига је написана на основу дневника који је водио први српски тајкун, а који се налазио у поседу Гајовићевог оца.

Александар Гајовић је новинар у пензији. Радио је у Политици експрес, био је главни и одговорни уредник часописа Поп-рок, Света компјутера. Био је помоћник главног и одговорног уредника РТВ Политика. Као аутор, сценариста и водитељ радио на Трећем каналу РТС-а, Првом програму РТС-а, затим и Yу-инфо каналу. Био је главни и одговорни уредник Илустроване политике. Некадашњи је државни секретар у Министарству културе и информисања.

 

(Преузето са сајта Удружења новинара Србије)

 


Scroll