Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću” održaće se od 07. do 14. septembra 2021. u Narodnom pozorištu Niš,  kao i na još dve lokacije u gradu predviđene za prateći program – Banovini i Oficirskom domu.

Publika će imati priliku da pogleda  izvođenja deset pozorišnih produkcija iz čak šest zemalja – Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Dan pre početka Festivala 06. septembra, očekuje nas pretpremijera predstave ČUDO SVETOG GEORGIJA, u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Reč  je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ – Pleven, Bugarska,  Narodnog pozorišta Niš – Srbija i Teatra „Joan Slaviči“ – Arad, Rumunija. Karte za ovo izvođenje se mogu kupiti po ceni od 600 dinara, a predstava počinje u 19:30. Odmah sutradan 07. septembra, predstava će premijernim izvođenjem svečano otvoriti Festival sa početkom u 19:30.

Nakon ove premijere, do kraja Festivala u glavnom delu programa će se odigrati:

Predstava  ZA SADA JE SVE OK  Kruševačkog pozorišta, po tekstu Nataše Rajković „Prozor”, a u adaptaciji i režiji  Snežane Trišić, 08. septembra u 19:30.

Predstava DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, 09. septembra u 19:30.

Predstava ŽIVOT JE SAN Teatra ,,Zong” iz Sofije, po tekstu Pedra Kalderona de la Barke, u adaptaciji i režiji Dine Markove, 10. septembra u 19:30.

Predstava KONS: NOVO DOBA, Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije, po tekstu Srečka Kosovela, u režiji Žige Divjaka , 11. septembra  u 19:30.

Predstava PAZI NA PRAZNINU Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, po tekstu i u režiji Romana Nikolića, 12. septembra  u 19:30.

Predstava KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN? Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, 13. septembra  u  19:30.

Festival će zatvoriti autorski projekat Andree Gavriliju RECEPT ZA SAVRŠENSTVO U NEKOLIKO KORAKA KOJI NE VODE NIKUDA, Severnog  teatra Satu Mare – „Mihaj Rajku“ trupe iz Rumunije, 14. septembra u 19:30 kada će i svečano biti dodeljene nagrade Festivala.

U okviru pratećeg programa festivala publika će imati prilike da pogleda:

Radio-predstavu SAUNDTREK ZA FILM KOJI NIJE SNIMLJEN, autora Kralja Čačka i Nine Bajsić u izvođenju RadioTeatra Bajsić i prijatelja iz Zagreba, 13. septembra sa početkom u 22:00 u Banovini, dvorištu Univerziteta.

Pozorišnu instalaciju za jednog gledaoca HEROJI 4.33 autora Saša Dimoskog, u režiji Dejana Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta Jordan Hadži Konstantinov – Džinot iz Velesa,  9. i 10. septembra u velikoj sali Oficirskog doma sa početkom u 20:00 i 22:00 obe večeri. Koncept ove instalacije podrazumeva ulazak po jednog gledaoca koji će biti vođen  kroz instalaciju kao kroz muzej.

Cena kompleta karata glavnog programa Festivala koji obuhvata ukupno sedam predstava (od 08. do 14. septembra) je 2800 dinara, dok je cena pojedinačne karte za glavni program Festivala do 06. septembra  600 dinara, a od 06. septembra  800 dinara. Cena karte za prateći program Festivala je 600 dinara.

Prodaja karata i kompleta počinje od 23. avgusta. Karte i kompleti mogu se rezervisati svakog radnog dana na broj telefona blagajne pozorišta 018/ 245 – 472.

Procedura za ulazak na Festival podrazumeva prilog potvrde o vakcinaciji u bilo kom obliku ili sertifikat o preležanom kovidu, ne stariji od 6 meseci ili negativan PCR, ne stariji od 72č‏ ili bilo koji brzi antigenski test urađen u ovlašćenoj laboratoriji ne stariji od 48č.

Za posetioce Festivala koji nisu vakcinisani ili nemaju potvrdu da su negativni, biće omogućeno testiranje na licu mesta.

U okviru programa ovogodišnjeg Festivala održaće se:

Tribina na temu ULOGA I MESTO POZORIŠTA U MEDIJSKOM PROSTORU, u maloj sali hotela “New City” 09. septembra u 12:00.

Promocija i predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja i novog broja časopisa za pozorišnu umetnost SCENA (učesnici: Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Miloš Latinović, gl. i odg. urednik časopisa Scena), u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu 11. septembra u 17:00.

Promocija knjige INTERTEKSTUALNA PLETISANKA. O KONSTITUCIJI LIKA LAZE KOSTIĆA, autora Milivoja Mlađenovića, u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu 11. septembra u 17:00.

Promocija časopisa za pozorišnu umetnost TEATRON, u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu 11. septembra u 17:00.

Promocija Monografije o Nebojši Glogovcu, autorke Tanje Nježić , u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu 12. septembra u 17:00.

Promocija monografije ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: UVEK ISPOČETKA autorke Dragane Bošković, u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu 12. septembra u 18:00.

 

 


Scroll