U okviru glavnog programa festivala ,,Teatar na raskršću“, večeras u 19.30 biće odigrana predstava Kruševačkog pozorišta ,, Za sada je sve ok“, autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković “Prozor”.

 

Režija: Snežana Trišić
Scenografija: Snežana Trišić
Kostim: Milica Grbić Komazec
Muzika: Irena Popović
Scenski govor: Đorđe Marković
Izbor muzike: Biljana Nikolić, Dejan Tončić, Bojan Veljović, Nikola Rakić

Igraju:
Biljana Nikolić
Dejan Tončić
Bojan Veljović
Nikola Rakić

 

REČ REDITELJKE – ZA SADA JE SVE OK

Ova predstava je nastala kao posledica introspekcije autorskog tima i glumaca. Sagledali smo stare, poznate obrazce života, odnosa, ponašanja u novim okolnostima koje su nas zadesile. Nova situacija izazvana pandemijom može se posmatrati kao kriza ali i kao šansa. Krizna situacija u pozorištu i drami najčešće je najveći potencijal predstave jer kriza zahteva napor, prevazilaženje, traganje za rešenjima, odluke, promene i borbu. U kriznoj situaciji nepogrešivo otkrivamo ko je ko, u njoj se lik razotkriva, otvara i gradi, na sceni kao i u životu. U ovoj predstavi likovi na sceni satkani su od fragmenata naših priča, iskustava, osećanja. Ugradili smo neki deo sebe, naših odnosa, situacija, dijagnoza, ograničenja, želja ili strahova. Posle dugo vremena, u ovoj režiji bavila sam se svakodnevicom i intimom, tu nema istorijskih likova ili istorijskih i političkih prevrata ili filozofskih pitanja, ovde se lična i društvena drama događa dok se spremamo da krenemo od kuće na posao. A ako je taj posao u bolnici, otvaraju se brojna etička pitanja ali i veoma složen odnos prema bolesti, međuljudskim profesionalnim i intimnim odnosima. Bavili smo se odnosima koji su oboleli i na neki način su se zaglavili, ispraznili, umorili. Kao i odnosima koji su utemeljeni na nepravdi. Bolest je često posledica nerazrešenih trauma i problema, nekome izlaz, a nekom oružje i sredstvo manipulacije. U središtu priče je Milena, glavna medicinska sestra sa odeljenja za ortopdeiju i njen muž, zatim šef na poslu i pacijent koga upoznaje u bolnici. E sad, da li su to baš ti likovi ili smo to mi ili su to glumci na sceni? Čije snove oni sanjaju i da li su ti snovi njihova pribežišta ili naši tajni svetovi? Teško bi bilo razjasniti i postaviti tačne granice i dijagnoze jer kada se radi o ljubavi, tu nema prave dijagnoze, vakcine ili leka.

Snežana Trišić

 

 

REČ AUTORA

Nepravdu ljudi najčešće navode kao nešto što najviše ne vole i što ih najviše boli, i nije to čudno jer ona je teška i teško pada na ljudske živote i kad je mala, i kad je prolazna, pa čak i onda kad se nije svalila na nas, pa i onda kada nam se samo pričinjava. Stvar je u tome da težina nepravde nema veze s njenom veličinom, ona je uvijek teška i teško pada, pa onda krivi i iskrivljava naše kosti, naše misli, naše osjećaje i čini nas težima nego što jesmo. Teškima sami sebi, preteški drugima . I tako tromi i sami vučemo noge kroz svoje živote i sve nam je teže sa sebe zbaciti to breme, čini nam se da ne možemo ništa, A možemo, o nepravdi uvijek možemo govoriti, protiv nje se uvijek možemo boriti, nešto ponekad možemo i učiniti, a nekada je možemo i istrpiti, čak i oprostiti, ako je slučajna, Jedino što s nepravdom nikada ne smijemo raditi to je postati i sami nepravedni, i to Milena zna.

Cena karte je 800 dinara.

Cena kompleta karata za glavni program Festivala koji obuhvata ukupno sedam predstava (od 08. do 14. septembra) je 2800 dinara.

Procedura za ulazak na Festival podrazumeva:

Prilog potvrde o vakcinaciji, u bilo kom obliku ili

Sertifikat o preležanom kovidu, ali ne stariji od 6 meseci ili

Negativan PCR, ne stariji od 72č ili

Bilo koji brzi antigenski ne stariji od 48č

Za sve posetioce Festivala, poliklinika ,,Human” će omogućiti antigensko testiranje u poliklinici po ceni od 700 dinara. Kupljena karta se pokazuje na uvid, a rezultati stižu u roku od pola sata.

 

 


Scroll