Predstava ,,Pazi na prazninu“, Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, autorski projekat Romana Nikolića, biće odigrana sutra u 19.30 u okviru glavnog programa festivala ,,Teatar na raskršću“.

Reditelj: Romano Nikolić

Dramaturg: Olja Lozica

Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

Asistent scenografa: Žarka Krpan

Dizajn rasvete: Vesna Kolarec

Kompozitor i izbor muzike: Damir Šimunović

Video projekcije: Ivan Lušičić

Inspicijent:Vedran Dervenkar

 

Igraju:

 

Hana Hegedušić

Iva Kraljević

Beti Lučić

Robert Plemić

Spazam Orgazam

 

REČ AUTORA I REDITELJA

Predstava je to koja postavlja pitanje šta znači biti drugi i drugačiji, kao i koliko smo bez obzira na to što smo drugi, zapravo i drugačiji. Šta mi kao ljudi pretpostavljamo o drugima i koliko te pretpostavke, a u većini slučajeva su naučeni obrasci prepoznavanja dovode do osuđivanja. Kada bismo prestali površno definisati ljude s kojima se susrećemo i pokušali shvatiti njihove boli, strahove, borbe i patnje uvideli bismo paletu sličnosti s kojim imamo više zajedničkih tačaka nego različitosti. Stanica na kojoj se susreću protagonisti predstave postaje susret drag performansa, tragičnih junaka  i “moralnih” prokazivanja kroz formu fragmenata dokumentarističkih prikaza.

 

Na svetu postoji toliko tema za razgovor. 

Sve te teme mogući su objekti pažnje u pozorištu. Koja je važnija? Koja nas se tema više tiče? Okrutnost? Bezosećajnost? Nepravda? Nesloboda? Nejednakost? Bespravnost? Nasilje? Na šta smo osjetljivi, kao ljudi? Šta nas dira? Šta želimo promeniti u svetu? Šta želimo promeniti na nama samima, odnosno U nama samima? Postoji li ono nešto čemu svi mi, kao ljudi, težimo? Koja je to tema? Koje je to pitanje? Gde početi? Od čega? Od koga? Možda ovo zvuči kao niz opštih pitanja, i jesu na neki način, ali sva su ta pitanja svakom čoveku koji imalo gleda oko sebe – bliska. Nisu li? Svi mi gledamo oko sebe. Motrimo. Razmišljamo. Pitamo se. Zaključujemo. Temeljem toga delujemo. I… Nešto hoćemo. Šta hoćemo? Nismo li se svi nekad u nekom trenutku svoga života upitali – zašto je svet takav kakav je; zašto se događa to što se događa; mogu li ja nekako to promeniti; jesam li bahat(a) ako imam tu želju; je li ta želja za promenom iskrena, istinski nastala iz potrebe da svima bude bolje ili želim menjati svet samo zato da se ja u njemu bolje osećam tako što će se svi oko mene osećati bolje? Želim li menjati svet iz svog ega ili je to stvarnosna ljudska potreba? Jesam li lažan(a) u tome? Smeta li mi nepravda spram drugih zato što to unižava moj vlastiti mir ili mi smeta nepravda zato što istinski verujem u bolji svet, u nas, ljude? Verujem u prepoznavanje, razumevanje; da je moguće bez bremena, osude, srama i krivice živeti život na Zemlji i dati obol ljudskom rodu…

Olja Lozica

Cena karte je 800 dinara.

Cena kompleta karata za glavni program Festivala koji obuhvata ukupno sedam predstava (od 08. do 14. septembra) je 2800 dinara.

Procedura za ulazak na Festival podrazumeva:

Prilog potvrde o vakcinaciji, u bilo kom obliku ili

Sertifikat o preležanom kovidu, ali ne stariji od 6 meseci ili

Negativan PCR, ne stariji od 72č ili

Bilo koji brzi antigenski ne stariji od 48č

Za sve posetioce Festivala, poliklinika ,,Human” će omogućiti antigensko testiranje u poliklinici po ceni od 700 dinara. Kupljena karta se pokazuje na uvid, a rezultati stižu u roku od pola sata.

 


Scroll