У Народном позоришту Ниш, данас је одржана конференција за новинаре поводом премијере представе “1789”, која ће премијерно бити одиграна у среду 11. марта са почетком у 20 часова, чиме ће званично бити отворен други по реду Интернационални позоришни фестивал “Театар на раскршћу”, који ће трајати до 19. марта. Присутним новинарима први се обратио директор Народног позоришта Ниш, Спасоје Ж. Миловановић, затим и редитељ Хади Курић, по чијем тексту је и рађена представа.

Редитељ о представи каже следеће: “У нашој представи “1789” народ са својим патњама и стремљењима остаје увек у другом плану. Бавимо се изнад свега вођама, јер без њихових одлука, једна таква крвава и беспоштедна револуција, као што је била Француска, не би се догодила. Лидери су ти који греше у процени, наводе, манипулишу, индоктринирају или одлучују да користе насиље када сматрају за сходно. Какве мрачне мотиве могу да крију све те особе које се у неком историјском моменту усуде да се ставе на чело својих народа? Какве жеље, наде, комплексе или страхове имају?”

У представи играју: Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Александар Маринковић, Данило Петрович, Нађа Недовић Текиндер, Милош Цветковић, Јована Голубовић к.г. и Братислава Милић к.г.


Scroll