U Narodnom pozorištu u Nišu i Narodnom pozorištu u Beogradu, obeležen je 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava, prigodnim obraćanjem pred početak predstava.

U foajeu Niškog narodnog pozorišta, pred početak jedne od najgledanijih predstava, mjuzikla “Neki to vole vruće”, prisutnoj publici su se obratili ispred Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine RS, članica Odbora Sandra Joković, ispred Grada Niša, Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice i Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš.

Generalna skupština UN proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine kako bi skrenula pažnju na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima” određuje prvi član deklaracija.

Upravo je umetnost ta koja na najdirektniji i najotvoreniji način promoviše slobodu, jednakost i ravnopravnost, moglo se čuti, između ostalog, u govorima i obraćanjima, sinoć u niškom pozorištu.

Podršku obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Narodnom pozorištu u Nišu i Narodnom pozorištu u Beogradu, dali su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade RS i Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine.


Scroll