У Градском позоришту Подгорица, почео је рад на представи ,,Декамерон“, Ђованија Бокача, у режији Дејана Пројковског, која ће премијерно бити изведена 28. јула на овогодишњем фестивалу Барски љетопис. Овај пројекат представља копродукцију Народног позоришта Ниш, Барског љетописа и Градског позоришта Подгорица.

Представа ће премијерно бити изведена пред нишком публиком на 4. фестивалу ,,Театар на раскршћу“, који ће бити одржан од 4. до 11. септембра ове године.

Декамерон  (што у преводу значи Десет дана) сматра се једним од најзначајнијих дела  италијанске  и европске књижевности. Чини га збирка од 100  новела , настала од 1350. до 1353. године. Све приче су повезане једном оквирном која говори како су се седам девојака и три младића склонили од  куге  која је харала Фиренцом  и провели 10 дана тако што је сваки дан свако испричао по једну причу.

То је средњовековни алегоријски текст, а приче су најразличитијег карактера – од еротских до трагичних. Свака прича је прожета поруком да треба уживати у сваком тренутку живота, као и критиком разних друштвених појава тог доба. Ово велико уметничко дело, иако са елементима забавног карактера, представља важан историјски документ живота у  14. веку .

 


Scroll