Za kraj pozorišne sezone 2021/2022, niška publika moći će da pogleda operu Karmen Žorža Bizea, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 27. juna u 20.30. Ovu operu je režirao Ivan Vuković, a premijerno je bila izvedena u Narodnom pozorištu Niš 14. i 17. juna.

Opera Karmen predstavlja zajednički projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš. Pokrovitelj je grad Niš.

Pored  dirigenta Dejana Savića, u drugoj podeli diriguje Dijana Cvetković, a ostatak autorske ekipe čine  i saradnik dirigenta Zoran Andrić; koncert-majstori Sanja Jović i Stanislava Alađozovski; korepetitori Mina Krasić i Anita Zdravković; dirigent hora Ivana Mirović. Kostimograf je Dejan Gocić, scenograf je Katarina Pavlović, koreograf Ana Kazimić, a za scenski pokret zadužen je Marko Pavlovski.

U podeli 27. juna su: Aleksandra Ristić (Karmen, ciganka); Saša Arsenkov (Don Hose, narednik); Marko Milisavljević (Eskamiljo, toreador); Katarina Simonović Ivanković (Mikaela, devojka sa sela); Lazar Lazarević (Morales, narednik straže); Jelena Jovanović (Fraskita, drugarica Karmen); Nena Đurić (Mercedes, drugarica Karmen); Emil Verzio (Zuniga, kapetan), Lazar Lazarević  (Dankairo, krijumčar); Nikola Stamenković (Remendado, krijumčar); Maestrini – Hor Fakulteta umetnosti u Nišu (Narod, vojnici, krijumčari).

Cena karte je 600 dinara, odnosno 400 sa popustom za studentne, đake i penzionere. Karte se kupuju na blagajni pozorišta, a radno vreme blagajne ove nedenje je od 15.00 do 20.00.

Najpoznatije Bizeovo delo je svakako opera Karmen nastala 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala. Ovu katastrofu upotpunile su i loše kritike, koje su izašle u štampi sledećeg dana. Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen-Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana.

Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.


Scroll