Konferencija povodom 2. festivala balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“ održana je u ponedeljak u 11.00 u gornjem foajeu pozorišta.

Prisutnima se obratio najpre direktor Narodnog pozorišta i koselektor festivala Spasoje Ž. Milovanović, direktor Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev“ iz Plevena Vasil Vasilev, reditelj predstave Nikola Zavišić, prvak Dramskog teatra iz Skoplja i član saveta Festivala Dejan Lilić, glumac iz pozorišta ,,Joan Slaviči“ Štefan Dogaru, glumac  iz Dramsko – lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev“  Asen Dankov i glumci našeg teatra Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Najavljen je program ovogodišnjeg festivala koji  obuhvata ukupno 8 predstava glavnog programa Festivala, kao i radio-predstava i pozorišna instalacija za jednog gledaoca, promocije pozorišnih časopisa, promocije knjiga i monografija, tribina i izložba skulpture umetnika iz Mađarske.

Govorilo se o predstojećoj premijeri predstave ,,Čudo Svetog Georgija“ koju je režirao Nikola Zavišić po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog,  koja će svečano otvoriti Festival u utorak 08. septembra u 19.30. Učesnici iz svih triju pozorišta ove koprodukcije-  Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev“ iz Plevena, Teatra ,,Joan Slaviči“ iz Arada, Rumunije i Narodnog pozorišta Niš su iskazali svoje veliko zadovoljstvo povodom rada na ovoj predstavi i time istakli ono najvažnije što ovaj Festival ima za cilj – otvaranje novih kulturnih prostora, razvijanje međunarodne saradnje i afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda.

Konferenciji su prisustvovali direktor Narodnog pozorišta Niš i koselektor Festivala Spasoje Ž. Milovanović, direktor Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev“ iz Plevena Vasil Vasilev, reditelj predstave Nikola Zavišić, scenograf Nikola Dimitrov Nad, prvak Dramskog teatra iz Skoplja i član saveta festivala Dejan Lilić , glumci Asen Dankov, Antoni Penev, Borisa Sarafova, Nadja Kerova, Marina Pali, Štefan Dogaru, Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski.

 


Scroll