Danas je Sveti Arhangel Mihailo, slava Narodnog pozorišta Niš.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ove godine obeležena je samo presecanjem kolača u crkvi.

 

Narodno pozorište Niš u 2021.

 

Narodno pozorište Niš je i u 2021. svoj rad i funkcionisanje  prilagođavalo uslovima borbe protiv pandemije Kovida-19. Ipak, zahvaljujući vanrednoj posvećenosti ansambla, dobroj organizaciji i svesrdnoj podršci Grada Niša, kao osnivača, i Ministarstva za kulturu i informisanje, Narodno pozorište Niš privodi  kalendarsku 2021. sa izvedenih 80 programa na matičnoj sceni: 8 premijera, 11 gostovanja drugih pozorišta na sceni Narodnog pozorišta, odigranih 51 repriznih predstava i 10 ostalih programa (4 akademije, 2 večeri poezije, 2 promocije filmova, 2 koncerta). Takođe, organizovan je i realizovan 2. Festival pozorišta i drame Balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, na kojem je učestvovalo 6 predstava  u takmičarskom programu, predstava u čast nagrađenih  i 7 pratećih programa. Narodno pozorište Niš je gostovalo 20 puta u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu (Bugarska, Rumunija, Severna Makedonija) i učestvovalo na 5 festivala i osvojilo 7 nagrada.

Narodno pozorište Niš je poklonilo građanima Niša i svojoj publici izvođenje predstave ,,Igre u pesku”.

Zajedno sa pozorištima iz Litvanije, Rusije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, nastavljen je rad na konstituisanju teatarske asocijacije “7+”.

19 članova/članica glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Niš u 2021. bilo je angažovano kao gostujući glumac/glumica u radu na predstavama drugih pozorišta, snimanju filmova i TV serija. Na čelu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije kao predsednik je i ove godine bio direktor Narodnog pozorišta Niš.

Približno 18.000 gledalaca je prisustvovalo predstavama i programima niškog teatra.

Nemogućnost kontinuiranog susreta sa publikom usled pandemije, kao i u 2020, Narodno pozorište Niš je iskoristilo za usaglašavanje pravnih akata, pripremu planova i programa, nastavak digitalizacije, uređivanje scenskog i kancelarijskog prostora, fundusa, zamenu krovnog pokrivača i kompletno sređivanje radionice. Tokom 2021. u potpunosti je završena ugradnja protivpožarnog sistema i dojave požara. Tokom 2021. intenzivirale su se aktivnosti na dovršavanju projektne dokumentacije za izgradnju Male scene Narodnog pozorišta Niš i ugradnju novog video-nadzora.

Ovome treba pridodati vanrednu podršku i više nego uspešno ostvarene saradnje sa svim ustanovama kulture, osnovnim i srednjim školama i javnim ustanovama grada Niša, pozorištima Srbije, te ambasadama Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Japana, Mađarske, Kanade, Portugalije, Litvanije, Letonije, Turske, Rusije, Francuske i Amerike.

Odliv radnika u 2021. godini po različitim osnovima su 2 radnika. Zahvaljujući podršci Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Narodno pozorište Niš je u 2021. primilo u stalni radni odnos 6 radnika.

Posebnu zahvalnost za podršku rada Narodnog pozorišta Niš tokom pandemije Narodno pozorište Niš upućuje Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu, Gradu Nišu, Institutu za javno zdravlje, Domu zdravlja Niš i Kliničkom centru Niš, koji su na svaku molbu pozorišta za organizovanim vanrednim testiranjem i prioritetnim vakcinisanjem ansambla izlazili u susret.


Scroll