Nacionalni teatar opere i baleta iz Tirane gostuje 10. aprila sa jednočinim baletima „Noces“ i „La Stravanganza“ u koreografiji Anželina Preljokaža u Narodnom pozorištu u Nišu .

Karte po ceni od 600 dinara za parter i 400 dinara za balkon mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

Objašnjavajući razloge za postavku baleta „Noces“, odnosno „Venčanje“ , na muziku Igora Stravinskog , Preljokaž ističe da dokle god sežu njegova sećanja, venčanja su mu uvek ličila na neke čudne tragedije“. Po balkanskoj tradiciji, ili je možda u pitanju bila bujna mašta nemirnog deteta, znao sam da se misterija gradi oko mlade koja je uvek odsutna sa slavlja. Za balet „La Stravaganza“, na muziku Antonija Vivaldija , Preljokaž navodi da je želeo da ispriča priču kako se prošlost vraća kao bumerang. „La Stravaganza“ govori o životu koreografa , o putu kojim je išao. Za ovaj balet, koji je nastao 1997. godine, osećam se kao da sam pronašao svoje izgubljeno dete , koje je u međuvremenu poraslo – kaže Preljokaž.

Koreograf Anželina Preljokaž rođen je 1957. godine u području Pariza, u porodici albanskih doseljenika. Studirao je klasičan balet, a zatim se okrenuo savremenom plesu. Njegove predstave su deo repertoara brojnih baletnih trupa, a za neke, kao što su Skala u Milanu, Njujorški balet i Operski i baletni teatar u Parizu, kreirao je i originalne koreografije.


Scroll