Национални театар опере и балета из Тиране гостује 10. априла са једночиним балетима „Ноцес“ и „Ла Страванганза“ у кореографији Анжелина Прељокажа у Народном позоришту у Нишу .

Карте по цени од 600 динара за партер и 400 динара за балкон могу се купити на благајни позоришта.

Објашњавајући разлоге за поставку балета „Ноцес“, односно „Венчање“ , на музику Игора Стравинског , Прељокаж истиче да докле год сежу његова сећања, венчања су му увек личила на неке чудне трагедије“. По балканској традицији, или је можда у питању била бујна машта немирног детета, знао сам да се мистерија гради око младе која је увек одсутна са славља. За балет „Ла Страваганза“, на музику Антонија Вивалдија , Прељокаж наводи да је желео да исприча причу како се прошлост враћа као бумеранг. „Ла Страваганза“ говори о животу кореографа , о путу којим је ишао. За овај балет, који је настао 1997. године, осећам се као да сам пронашао своје изгубљено дете , које је у међувремену порасло – каже Прељокаж.

Кореограф Анжелина Прељокаж рођен је 1957. године у подручју Париза, у породици албанских досељеника. Студирао је класичан балет, а затим се окренуо савременом плесу. Његове представе су део репертоара бројних балетних трупа, а за неке, као што су Скала у Милану, Њујоршки балет и Оперски и балетни театар у Паризу, креирао је и оригиналне кореографије.


Scroll