У години у којој обележава 135 година постојања, Народном позориште Ниш је извело 96 програма на матичној сцени: 8 премијера – Неки то воле вруће, Хасанагиница, Ослобођење Скопља, La Gerilla, Кармен, Ноћна фрајла, Барбело, о псима и деци, Афера недужне Анабеле, 12 гостовања других позоришта на сцени Народног позоришта, одиграних 57 репризних представа. Такође, организован је и реализован 3. фестивал позоришта и драме балканског културног простора „Театар на раскршћу“, на којем је учествовало 6 представа у такмичарском програму, 1 представа приликом свечаног отварања Фестивала, 1 у част награђених и 10 пратећих програма. Уз све ово, Народно позориште Ниш је гостовало 22 пута у другим градовима у земљи и иностранству (Бугарска, Румунија, Северна Македонија, Црна Гора) и учествовало на 11 фестивала и освојилo 7 награда. За наредну годину у плану је продукција 10 нових наслова – Сан о завичају, Семе, Мајстор и Маргарита, Декамерон, Брод за лутке, Коштана, Кокошке, Прасетина на 178 начина, Ај Кармела, Чаробна фрула.

Након вишедеценијских напора да Народно позориште Ниш добије Малу сцену, пред сам крај ове године почели су и први радови на дугоочекиваној изградњи. Завршетак радова очекује се у октобру 2023. године.

Недавно је у потпуности обновљен возни парк куповином новог теретног возила, лаког транспортног возила и путничког аутомобила те ће позориште убудуће моћи несметано да обавља активности неопходне за свакодневно функционисање.

Такође, у овој години позориште је завршило постављане противпожарног ситема и дојаве пожара, као и уградњу видео надзора.

Након 3 успешно реализована фестивала ,,Театар на раскршћу“, град Ниш је препозао значај овог фестивала, те је на седници Скупштине града Ниша одлучено да фестивал ,,Театар на раскршћу“  добије статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш. Ова одлука ће у великој мери унапредити градску културну сцену, а четврто издање међународног Фестивала који обједињује балкански културни простор, очекује се у септембру 2023.  Овога пута, Фестивал се помера управо због изградње Мале сцене Народног позоришта Ниш.

У јубиларној години, Народно позориште Ниш је указом председника Републике Србије  11. фебруара 2022, одликовано Сретењским орденом првог степена „за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе“.

Као велико признање за наш рад, на седници Комисије за награде  Града Ниша 29. децембра донета је одлука да Народно позориште Ниш, као један од предложених колектива, добије највише признање Града Ниша, награду ,,11. јануар“.

На крају или на почетку, свих ових успеха не би било без публике Народног позоришта Ниш.

Хвала вам на неизмерној подршци, свим лепим речима и похвалама које нам изнова потврђују да смо на правом путу. Хвала вам на свим конструктивним критикама које нас подстичу да у 2023. будемо још успешнији. Хвала вам и на свим аплаузима који нас инспиришу да наредне године будемо још креативнији и бољи.

Радујемо се новим сусретима, премијерама, фестивалима и сарадњи и желимо вам срећну Нову годину и Божић!

 


Scroll