Dodelom nagrada laureatima i izvoćenjem premijere predstave zaječarskog teatra  „Elektra“,  spuštena je zavesa na 31. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Najbolja predstava po izboru publike na 31. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ je mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš, sa ocenom 9,91.

Nagradu je kao predstavnik niškog pozorišta primio glumac  Uroš Milojević, koji je u predstavi glumio jednu od tri glavne uloge. Uručujući mu nagradu direktor zaječarskog teatra rekao da je mogao da dobije „Zoranov brk“ ravnopravno sa dobitnikom ove nagrade, da je bilo dva brka.

Uroš Milojević je zahvalio organizatorima festivala i pre svega publici što su glumci uživali na sceni igrajući mjuzikl koji veoma vole.

„Ova nagrada je naravno nagrada niškog pozorišta, ali pomalo i nagrada reditelja predstave, pomalo „Kontra dens studija“, orkestra, tehnike, dramaturga predstave Branislava Nedića, a  malo je i moja“, istakao je Milojević.

S obzirom na to da su organizatori, Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, spojili dva festivala, Festival malih pozorišnih formi i „Dane Zorana Radmilovića“ u proteklih 14 dana zaječarska publika mogla je videti 18 predstava iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, odnosno Muslimansko-hrvatske federacije i Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Mađarske.

„Žiri 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, Tanja Bošković i  dr Duško Ljuština , članovi, većinom glasova je doneo odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Vanji Ejdus za za ulogu Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, koprodukcija Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja Novi Sad i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. U obrazloženju žirija se navodi:

„Vanja Ejdus je u predstavi koja promoviše uzbudljiv iskorak u domenu pozorišnog izraza i na žanrovsko-stilskom planu, ostvarila kompleksnu ulogu Aleksije Rajčić, služeći se ubedljivom glumačkom ekspresijom, odmerenom emocijom i suptilnim postupkom psihološke karakterizacije.“

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Tramvaj zvani želja“, po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, BELEF-a i KAZALIŠTA ULYSSES, Zagreb. Scenograf Zorana Petrov i kostimograf Bjanka Adžić Ursulov kreirale su maštovitu, efektnu i autentičnu vizuelnu komponentu u odličnoj predstavi „Tramvaj zvani želja“.

Novinarski žiri koji je radio u sastavu: Tatjana Nježić („Blic“), Olivera Milošević (RTS) i Borka Golubović Trebješanin ( „Politika“) većinom glasova doneo je  odluku da nagradu za  najboljeg mladog glumca na 31. „Danima Zorana Radmilovića“ dodeli: Marku Grabežu za ulogu Tima u predstavi „Pristanak“ Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Ateljea 212.

U obrazloženju žirija se kaže:

„Igrajući mladog, poželjnog Tima, na svoj način raspetog u kolopletu komplikovanih odnosa među likovima u predstavi  „Pristanak” Marko Grabež je glumački punokrvno, slojevito, svedeno, a snažno iznedrio pitanje (ne) pristajanja. I posledice koje to (ne) donosi, bivajući temeljni deo ove savremene i svevremene scenske priče, odnosno, hvale vredne predstave Ateljea 212.“

Na sinoćnjoj svečanosti dodeljene su i nagrade laureatima 5. Festivala malih pozorišnih formi. Stručni žiri 5. Festivala malih pozorišnih formi, Zaječar 11 – 15.oktobra 2022. godine, u sastavu: Snežana Udicki, rediteljka, član, Branislav Nedić, dramaturg, član, i Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, predsednik, nakon odgledanih šest takmičarskih predstava, doneo je odluku da za najbolju predstavu u celini proglasi „Knjigu o Milutinu“, po romanu Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića, režija Egon Savin, produkcija Zvezdara teatar.

 


Scroll