Синоћ је у зајечарском позоришту завршен такмичарски део 31. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“.

Награду публике, просечном оценом 9,91 освојио је мјузикл „Неки то воле вруће“ Народног позоришта Ниш.

Стручни жири Фестивала у саставу: др Мирослав Радоњић, председник, др Душко Љуштина , члан и Тања Бошковић, члан, већином гласова донео је одлуку да Награду за најбоље глумачко остварење на Фестивалу додели Вањи Ејдус за улогу Алексије Рајчић у представи „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића, копродукција Народног позоришта Београд, Стеријиног позорја Нови Сад и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Жири у истом саставу донео је једногласну одлуку да Награду за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић“ додели представи „Трамвај звани жеља“, по тексту Тенеси Вилијамса, у режији Ленке Удовички, копродукција Београдског драмског позоришта, БЕЛЕФ-а и КАЗАЛИШТА УЛИСЕС, Загреб.

Новинарски жири који је радио у саставу: Татјана Њажић („Блиц“), Оливера Милошевић (РТС) и Борка Голубовић Требјешанин ( „Политика“) већином гласова донео је одлуку да награду за најбољег младог глумца на 31. Данима Зорана Радмиловића додели: Марку Грабежу за улогу Тима у представи „Пристанак“ Нине Рејн, у режији Небојше Брадића и продукцији Атељеа 212.

Стручни жири 5. Фестивала малих позоришних форми, Зајечар 11 – 15. октобра 2022. године, у саставу: Снежана Удицки, редитељка, члан, Бранислав Недић, драматург, члан, и Спасоје Ж. Миловановић, театролог, председник, након одгледаних шест такмичарских представа, донео је одлуку да за најбољу представу у целини прогласи „Књигу о Милутину“, по роману Данка Поповића, у извођењу Ненада Јездића, режија Егон Савин, продукција Звездара театар. Представи „Књига о Милутину“ у извођењу Ненада Јездића припала је и награда публике, чија је оцена 9,84.

Стручни жири је једногласно донео и одлуку да се специјална награда додељује Мирјани Карановић за изузетан допринос гумачкој уметности у представи „Петријин венац“, по роману Драгослава Михаиловића, режија Јана Маричић, продукција „Театар на брду“.

Награде ће бити свечано уручене вечерас, а у част награђених биће изведена премијера представе зајечарског театра „Електра“ Данила Киша, по мотивима Еурипида, у режији Оливере Викторовић Ђурашковић.

 

 

 

 


Scroll