Поводом Светског дана пацијената са хемофилијом, Народно позориште Ниш се одазвало акцији Удружења хемофиличара Србије у суботу 17.04 и подржало пројекат подизања свести код жена у крвним болестима.

Глумице Драгана Јовановић, Маја Вукојевић Цветковић, Јована Голубовић и Наталија Јовић су интерпретирале приче из књиге Bloddy beautiful, храбрих жена из Холандије које су отвориле душу и отворено причале о својим проблемима . Те приче су екранизоване у сарадњи са телевизијом Коперникус и биће пуштене  15.05. на вебинару који се реализује у склопу Twinning програма , подржаног од стране WFH, UHS-a и Канадског удружења хемофиличара.

Циљ Удружења је како оснаживање и едукација самих жена, тако и лекара и подизање свести у општој популацији на ову тему. Годинама влада мистификација да само мушкарци могу да имају поремећаје у коагулацији и да су жене само преносиоци болести, али да оне не обољевају. Савремена медицина показује да није баш тако и покреће се цео систем, од регистрације, дијагностиковања као и препорука за лечење и третман истих.

Народно позориште Ниш својим учешћем жели да допринесе пружању подршке женама у разумевању да имају право на лечење и третман и на подизању њиховог квалитета живота на виши ниво.

 

    


Scroll