Miroslav Dokman, veliki ljubitelj pozorišta i prijatelj Narodnog pozorišta Niš, osvojio je najviši vrh Južne Amerike – Akonkagvu i tom prilikom razvio zastavu Narodnog pozorišta Niš!

Akonkagva se nalazi u Argentini i visoka je od 6.962 m. Planinari su 13 dana proveli na manjim usponima, kako bi se aklimatizovali. Uslovi su bili veoma teški. Jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika skoro da su onemogućili bilo kakav napredak. Završna etapa dugačka je samo 2.700 m, ali je bilo potrebno skoro 9 sati za njen prelazak. Trasa je vodila preko Indepedencije na 6.300 m, Traverse na 6.400 m do strme i opasne Kanalete od 6.500 do 6.800 metara. U niškom planinarskom duštvu Preslap navode da je Kanaleta skoro potpuno iscrpla planinare. Ipak, prikupili su snagu i osvojili najviši vrh ne samo Južne Amerike već i zapadne i južne polulopte.

U ekspediciji koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana, bili su i Dejan Milojević, Sašo Paligora, Dragan Tadić i Predrag Lučić.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovoj ekspediciji, čestitamo im na velikom dostignuću i želimo im sreću na daljim usponima!

 

foto: Zoran Pavlović


Scroll