U okviru obeležavanja Dana Evrope u Nišu i izložbe ,,Rastemo zajedno“, danas su na Trgu Kralja Milana predstavljene i organizacije i institucije sa kojim EU kutak sarađuje i ima međunarodno podržane projekte među kojima se nalazi i institucija Narodnog pozorišta Niš.

Niško pozorište ima vanrednu podršku i više nego uspešnu saradnju sa svim ustanovama kulture i javnim ustanovama grada Niša, pozorištima Srbije, te amabasadama Rusije, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, Poljske, Kanade, Portugalije, Švedske, Norveške, Francuske i Amerike….

“Teatar na raskršću” je manifestacija međunarodnog karaktera, jednogodišnje pozorišne produkcije, koja obuhvata zajednički balkanski kulturni prostor i ima takmičarski karakter. Festival je osnovan 2019. godine i održava se u martu mesecu. Početak festivala je 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš, koji je organizator i realizator. Usled pandemije korona virusom, Festival je odložen, a novi termin za drugi festival “Teatar na raskršću”, je od 6. do 13. septembra 2021. godine.

Ambasada Portugalije u Beogradu je podržala produkciju predstave ,,Jedan Edip“ Armanda Nasimenta Roze u režiji Juga Đorđevića, koja je premijerno izvedena 30. novembra 2019. godine. Premijeri je prisustvovao i dramski pisac, autor teksta Armando Nasimento Roza.

Ambasada Poljske u Beogradu podržala je produkciju predstave ,,Igre u pesku“ Mihal Valčaka u režiji Davida Alića, koja je premijerno bila izvedena 20. decembra 2018. godine. Premijeri predstave su prisustvovali predstavnici Ambasade Poljske u Beogradu.

 

 


Scroll