Danas je u sali Narodnog pozorišta Niš održana Svečana sednica Skupštine Grada Niša povodom 11. januara, Dana oslobođenja Niša od Turaka. Na sednici su dodeljene nagrade „11. januar“,   najprestižnije priznanje Grada, a jedan od ovogodišnjih dobitnika je i kolektiv Narodnog pozorišta Niš.

Za 135 godina u Narodnom pozorištu Niš komadi su premijerno postavljani više od hiljadu i pet stotina puta.

Samo u poslednje četiri godine, Narodno pozorište Niš je imalo 30 premijera, odigralo je 301 repriznu predstavu pred 61.092 gledaoca. Posetilo je 36 festivala u zemlji i inostranstvu i ugostilo 75 predstava iz zemlje i regiona. Od toga, u poslednjih godinu dana, imalo je 8 premijernih naslova, odigralo je 65 repriznih predstava pred 21.432 gledaoca. Uspešno je posetilo 12 festivala u zemlji i inostranstvu i ugostilo 10 predstava iz zemlje i regiona.

Narodno pozorište Niš neprekidno doprinosi širenju kulture, promovisanju pozorišne umetnosti i afirmaciji Grada Niša i države Srbije redovnim učešćem na pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Svojim postojanjem i dugogodišnjim radom ostavilo je neizbrisiv trag i upisalo grad Niš na kulturnu mapu Srbije, Balkana i Evrope.

Svih uspeha ne bi bilo bez plejade glumaca, reditelja, dramskih pisaca, scenografa, kostimografa, istaknutih pozorišnih stvaralaca srpske i jugoslovenske scene, kao i svih prethodnih kolektiva, koji su svojim radom doprineli neprekidnom razvoju i uspešnom postojanju Narodnog pozorišta Niš, ali i bez publike koja nas predano prati svih ovih godina.

Hvala vam na neizmernoj podršci, svim lepim rečima i pohvalama koje nam iznova potvrđuju da smo na pravom putu! Hvala vam i na svim aplauzima koji nas inspirišu da budemo još kreativniji i bolji!

Čestitamo i ostalim dobitnicima – Akademskom horu SKC Niš, Miroslavu Veličkoviću, autoru knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju”, Đovaniju Antonioliju, suvlasniku kompanije “Olimpias” i reditelju Željku Mirkoviću.

 

 

 

    

 


Scroll