На сцени нишког позоришта у четвртак, 7. фебруара, гостује Београдско драмско позориште са представом „Моје дете“ по тексту Стојана Срдића, у режији Ане Ђорђевић.
Представа која вас неће оставити равнодушним – „Моје дете“ Стојана Срдића у режији Ане Ђорђевић је једна од најуспешнијих и најнаграђиванијих представа Београдског драмског позоришта последње деценије. Представа је тријумфовала на низу позоришних фестивала у Крагујевцу (Јоаким интерфест), Младеновцу (Театар у једном дејству), Бања Луци (Фестивал глумаца), Зеници, Алексинцу, Александровцу и Јарослављу (Русија).
О представи, редитељка Ана Ђорђевић кратко каже: „Прича о Ромима у Србији је прича о самој Србији“.
Позоришна критичарка Ана Тасић (извод из критике):
„У миље ромске породице, Стојан Срдић (текст награђен на Конкурсу „Бранислав Нушић“2015) смешта стравичну, готово ритуалну причу о страдању десетогошњег детета, које преживљава силовање, сиротиште, родитељски алкохолизам, неефикасност социјалне и здравствене службе. Најпре у језику, а онда и у специфичном моделу понашања, редитељка је нашла упориште за своју убитачно јдноставну представу. Потпуно социјално невидљиве и скрајнуте од цивилизације живе читаве категорије људи, присиљених да формирају паралелни живот, у коме важе пећинска правила.
Јована Гавриловић (Ранка) је намучену дечју душу одиграла без украса и отклона, јасно и потресно, као у документарном филму. Ивана Николић (Мирка), Андреј Шепетковски (Боркан), Владан Милић (Зуле) представили су Роме у неколико битних димензија. Младен Совиљ је Мишка одиграо као криво огледало: кроз њега се судбина Ранке још једном преломила као социјално и психолошки деформисана. Потресна и универзална прича, без насилних захвата над њом.“


Scroll