Народно позориште у Нишу за 14. фебруар организује посебан догађај, концерт Јадранке Јовановић са Драганом Молес, као гошћом, под називом „Љубав на дар“.

Примадону Јадранку Јовановић, пратиће пијанисткиња Нада Матијевић, а као гости наступиће Драгана Молес – сопран, пијаниста Бојан Младеновић и глумац Милош Ђуровић.

Концерт почиње у 20 сати, а цена улазинаца је 500 динара.

Јадранка Јовановић већ годинама важи за синоним вокалне уметности у Србији. Респектабилан углед у светским уметничим круговима остварила је пре свега наступима на преко 120 светских оперских и концертних позорница, од Пекинга до Мексико Ситија, и од Палм Бича до Сибира, међу којима се издвајају: Миланска „Скала”, „Театар Лицео” у Барселони, „Театар Масимо” у Палерму, „Моцартеум” у Салцбургу, „Театар Мунисипал” у Рио де Жанеиру, „Бунка Каикан” у Токију, „Сан Карло” у Лисабону, „Театар Комунале” у Фиренци, „Театар Ређо” у Парми, Опера у Ници, Фестивал „Жорж Енеску” у Букурешту, „Глен Гулд” дворана у Торонту, „Театар Белини” у Катанији, Росинијев Фестивал у Пезару, атински „Иродион”, „Кенеди Центар” у Вашингтону, „Карнеги Хол” у Њујорку… Остаће упамћена и као прва Кармен на Блиском Истоку у Арапским Емиратима. У својој досадашњој, тридесет и осам година дугој каријери, остварила је преко 2160 наступа у операма и на концертним подијумима.

Сарађивала је са највећим светским уметницима: Клаудијом Абадом, Рикардом Мутијем, Рикардом Шаијем, Пласидом Домингом, Мирелом Френи, Петером Дворским, Хозеом Карерасом.

Отпевала је преко 70 улога из опера и вокално-инструменталних дела, од којих су најупечатљивије: Абигаила, Пепељуга, Сантуца, Еболи, Кармен, Амнерис,Ђована Сејмур, Принцеза де Бујон, Адалђиза, Изабела, Прециозила, Грофица Марица, Силва, Компонист, Вердијев „Реквијем”…

Рођена је у Београду, где је на Факултету музичке уметности стекла две универзитетске дипломе: на теоретском одсеку, и на одсеку за соло певање. На одсеку за соло певање је и магистрирала.

Занимљиво је да је већ на почетку њене интернационалне каријере критичар листа „Месађеро Венето” из Трста написао „да јој ништа не недостаје да би била права примадона”.

Јадранка Јовановић је у музички живот своје земље увела читав низ иновација, тематски осмишљењих концерата, почев од првог, под називом „Век и по српске соло песме”, затим „Вече Вердијевих Дива”, „Вече француске музике”, „Verdi –Sekspir”, „Вече Росинија”, „Светски музички бисери”, „Цигански романсеро, прво представљање шпанске зарзуеле у Србији, „Пушкинијана”.
На просторе бивше Југославије прва је извела велики број музичких раритета, непознатих дела.

До сада је реализовала 10 целовечерњих солистичких концерата у сали Коларчеве задужбине, као и 5 солистичких концерата у београдском „Сава Центру”, и више од 180 солистичких концерата широм земље и света, кроз које је показала и свој велики истраживачко-музиколошки рад.

2016. године објављена је књига „Recondita armonia“ уваженог италијанског музичког критичара Бруна Баудисона посвећена оперским уметницима који су оставили неизбрисив траг у италијанским оперским кућама у последње три деценије. Значајно место у овој књизи припало је Јадранки Јовановић.

Поред „Сјајно избрушеног гласа, са фразама које су интерпретиране збуњујућом лакоћом пласиране са првокласним талентом” (Нице Матин-Француска) критичари широм света увек су истицали и њену „Бриљантну сценску појаву” (Циришки „Линз Цајтунг”).

Остаће запамћено да је током своје дуге интернациналне каријере била и остала своја, права и доминантна примадона, увек са сталном адресом у Београду поносна на своје порекло.


Scroll