Sinoćnjim gostovanjem u Gračanici obeleženo je premijerno izvođenje predstave “Krv crvenog petla”, po tekstu Miloša Latinovića, u režiji Jovane Tomić. Predstava je odigrana na maloj sceni Doma kulture “Gračanica”, u organizaciji Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture “Gračanica”. Glavne uloge tumače Marko Pavlovski, Katarina Mitić Pavlović i Nebojša Đorđević.

Prema rečima autora Miloša Latinovića, “priča je napisana tako da je uz male intervencije mogla odmah na scenu”.
“Dok sam sklapao ovu dramsku priču, od komada ispisanih genijalnošću mojih omiljenih pisaca, konstantno sam imao pred sobom sliku života u zabačenom gradu, smeštenom u maloj državi u kojoj sam rođen i odrastao. Priča je toliko prepoznatljiva i emotivno ovdašnja, da naprosto nisam mogao da se otmem utisku kako grad umesto Rosal del Vireja, može da ima bilo koje naše ime, da su priče o konstantnim izborima, perfidnim prevarama, izgubljenim nadama i sunovratu očekivanja mojih likova identični onim koje imam i ja, i moji prijatelji, i ljudi koje poznajem”, kazao je on.

Predstava je premijerno izvedena u Nišu 23. decembra prošle godine i rezultat je saradnje Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici.

 

 


Scroll