Синоћњим гостовањем у Грачаници обележено је премијерно извођење представе “Крв црвеног петла”, по тексту Милоша Латиновића, у режији Јоване Томић. Представа је одиграна на малој сцени Дома културе “Грачаница”, у организацији Народног позоришта у Приштини и Дома културе “Грачаница”. Главне улоге тумаче Марко Павловски, Катарина Митић Павловић и Небојша Ђорђевић.

Према речима аутора Милоша Латиновића, “прича је написана тако да је уз мале интервенције могла одмах на сцену”.
“Док сам склапао ову драмску причу, од комада исписаних генијалношћу мојих омиљених писаца, константно сам имао пред собом слику живота у забаченом граду, смештеном у малој држави у којој сам рођен и одрастао. Прича је толико препознатљива и емотивно овдашња, да напросто нисам могао да се отмем утиску како град уместо Росал дел Виреја, може да има било које наше име, да су приче о константним изборима, перфидним преварама, изгубљеним надама и суноврату очекивања мојих ликова идентични оним које имам и ја, и моји пријатељи, и људи које познајем”, казао је он.

Представа је премијерно изведена у Нишу 23. децембра прошле године и резултат је сарадње Народног позоришта у Нишу и Народног позоришта у Приштини са привременим седиштем у Грачаници.

 

 


Scroll