Nakon 80 izvođenja u 12 država uz 33 festivalske nagrade od čega je 7 na prošlogodišnjem Sterijinom pozorju, „Jami distrikt“ zbog velikog interesovanja publike, ponovo gosuje u Narodnom pozorištu u Nišu i to 7.11.2019. sa početkom u 20 sati.
„Jami distrikt“ je po tekstu Milena Bogavac, režirao Kokan Mladenović, a u predstavi igrajuIsidora Simijonović, Nina Nešković i Vanja Nenadović. Muziku izvodi VROOM, a video produkciju potpisuju Branko Tmušić, Jana Bjelica i Aleksandar Sarapa.
„Jami distrikt“ je pozorišna predstava koja se bavi pojmom Nacije i pitanjima nacionalnog indetiteta u savremenom društvu.
Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podele besmislene, u XXI veku – kada usled galapirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovečanstva poseduje 46% svetskog bogatstva . Ideja o naciji, plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.
Po svojoj formi predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažanog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupa VROOM. U video su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodžaca , a kako bi sve izgledalo uverljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.


Scroll