Трећи позоришни фестивал балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“, који се и ове године одржава у ванредном термину од 5. до 12. септембра 2022. године у Народном позоришту Ниш, вечерас ће бити завршен свечаном доделом награда и извођењем представе У РАЉАМА ЖИВОТА, у режији Андреја Носова, Београдског драмског позоришта и Беоарта, која ће бити одиграна у част награђених.

У оквиру такмичарског дела програма публика је имала прилику да погледа 6 представа:

ХРВАТСКИ ПУТ КА СРЕЋИ, ауторски пројекат редитеља Бобе Јелчића, Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб, Хрватска;

Август Стриндберг, ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА, режија Харис Пашовић, Опера и театар Мадленианум, Београд, Србија;

Елфриде Јелинек, RECHNITZ – АНЂЕО УНИШТЕЊА, режија Сабинe Митрекер, Сарајевски ратни театар САРТР и Хрватско народно казалиште у Мостару, Сарајево, БиХ;

Јоханес фон Тепл, ОРАЧ И СМРТ, режија Силвиу Пуркарете, Народно позориште у Јашију, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), Јаши, Румунија;

MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI, режија Бранислав Мићуновић, НУ Драмски Театар Скопље, Скопље, Република Северна Македонија;

ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ, ауторски пројекат Андраша Урбана, позориште „Деже Костолањи“  (“Kosztolányi Dezső”), Суботица, Србија

Одлуке о наградама доносио је стручни жири фестивала, жири округлог стола критике и новинарски жири.

Стручни жири у саставу: председник Васил Василев, редитељ и управник Националног театра “Иван Вазов” у Софији, проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури, проф. мр Жанина Мирчевска, драматуршкиња, драматичарка и професорица на УЛ АПРФТ из Словеније, Татјана Радишић, костимографкиња и Душан Ковачевић, глумац и уметнички директор ЈУ Градског позоришта у Подгорици, донео је следећу одлуку:

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

Награда за најбољу представу додељује се представи ОРАЧ и СМРТ, аутора Јоханес фон Тепла, у режији Силвију Пуркарете, у продукцији Народног позоришта у Јашију, Јаши, Румунија

Диспут између Орача и Смрти, на први поглед у ,,монодрамској” форми у камерном простору, је заправо прави позоришни спектакл, који унутар бесконачно богатог знаковног система и перфектности свих сценских елемената представља визуелни позоришни есеј о човеку и смрти, као апсолут свих истина.

 

 

Награда за режију додељује се БРАНИСЛАВУ МИЋУНОВИЋУ за представу MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI, Драмски театар Скопље

Прихватајући се нимало лаког материјала састављеног од компилација дела Горана Стефановског, редитељ се храбро хватао у коштац са свим драматуршким и сценским изазовима и на себи својствен начин у оригиналном редитељском рукопису, идеју борбе човека на овим просторима и његовог бега од истих, доследно спроводи уз помоћ изванредних сценских и глумачких решења.

Награда за глумачка остварења:

Награду за најбољу женску улогу додељујемо СЕЛМИ АЛИСПАХИЋ у представи  RECHNITZ – AНЂЕО УНИШТЕЊА

Сведеним глумачким средствима, прецизно и доследно, Селма је публици на диван начин примакла слику света који представља и идеју списатељице и редитељке.

Награду за најбољу мушку улогу додељујемо КАЛИНУ КИРИЛУ у представи ОРАЧ И СМРТ.

Играјући у два медија и на сцени и испред камере, Калин прецизним избором глумачких средстава решава најтеже филозофске тезе самог глумца, дајући стопостотну веру у не баш лако сценско деловање.

Награду за најбољу младу глумицу додељујемо АНДРЕИ ВЕРЕБАШ, БЛАНКИ ХОРВАТ, ДИНИ ДЕДОВИЋ ТОМИЋ И ТИМЕИ ФИЛЕП

Ова награда се дели на женски део ансамбла представе ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ због уједначености у игри, прецизности у изразу, као и за плесне и певачке способности, што ове глумице раскошног телента препоручује за велика глумачка остварења.

Награду за најбољег младог глумца додељујемо БОРИСУ КУЧОВУ, ДАВИДУ БУБОШУ И ГАБОРУ МЕСАРОШУ

Ова награда се дели на мушки део ансамбла представе ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ због уједначености у игри, прецизности у изразу, као и за плесне и певачке способности, што ове глумце раскошног талента препоручује за велика глумачка остварења.

Награду за сценографско остварење и визуелну драматургију добијају ДРАГОШ БУХАЂИАР и  АНДРЕЈ КОЗЛАК, за видео-дизајн и визуелну драматургију у представи ОРАЧ и СМРТ, аутора Јоханеса фон Тепла, у режији Силвију Пуркаретеа, у продукцији Народног позоришта у Јашију, Јаши, Румунија

Целокупни визуелни израз и иконографија је заправо суштина драматургије ове представе и уједно и додатни лик у целој причи. Савршена техничка перфекција ствара знаковну мрежу, која је сама мисаона суштина овог спектакла.

Награда за костимографско остварење додељује се МАРИНИ СРЕМАЦ за представу ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ

Промишљени, елегантни и гламурозни костими доследно прате драматургију и мноштво идеја у овој вишеслојној представи.

 

Награду за оригиналну сценску музику добија АРПАД СЕРДА за ВИТЕЗОВЕ ЛАКЕ МАЛЕ

Раскошна музика која даје спектакуларност самој представи, а у сврси сценског израза и редитељеве идеје, код гледаоца отвара још једну димензију представе.

Награда за сценски покрет додељује се ТИМЕИ ФИЛЕП за ВИТЕЗОВЕ ЛАКЕ МАЛЕ

Покрет и кореографија у овој представи постављени су од самих знакова, благе сведености глумаца, до најатрактивнијих плесних и акробатских захвата и у многоме доприносе раскошности сценске изведбе младог ансамбла.

Специјална награда додељује се за концепт представе ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ

Редитељ Урбан заједно са својим ауторским тимом, на јако интелигентан начин, кроз велику дозу аутоироније и потенцирајући вулгарност до апсурда, отвара велико поље за размишљање о позоришној онанији којом смо нажалост све више окружени у овом времену, те несебично дели са нама жељу за ренесансним позориштем, које нам можда недостаје.

 

Жири округлог стола критике у саставу: проф. др Миливоје Млађеновић, Сомбор, писац и театролог, др Дејан Петковић, театролог, Зорана Краљ, позоришна продуценткиња, Наташа Гвозденовић, новинарка и позоришна критичарка, др Сашо Огненовски, позоришни критичар, Оливeра Милошeвић, новинарка и тeатролошкиња и Бојан Муњин, новинар и позоришни критичар донео је следећу одлуку:

Награда Округлог стола критике за најбољу представу додељена је НУ Драмском театру Скопље, Скопље, за представу MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI

Жири новинара у саставу: председник Миљана Николић- РТВ Бeлами, Татјана Њeжић – Блиц и Соња Тодоровић Шегрт – Радио Београд 2 донeо је следећу одлуку:

Награда новинарског жирија за најбољу представу додељена је Позоришту Деже Костолањи за представу ВИТЕЗОВИ ЛАКЕ МАЛЕ.

Сваке хвале вредна представа у којој кроз разгаљујућу распеваност и разиграност заправо одјекује снажна критика, иронија, самоиронија, преиспитивање; од уметничких дилема као и улоге, места, позиције, друштвене (не)одговорности глумаца тј. уметника, до акутних питања политичког живота… Урбановски убојито а изненађујуће весело.


Scroll